Afbeelding
Suzanne Heikoop

Spel voor digitale weerbaarheid uitgedeeld op basisscholen Hardinxveld-Giessendam

13 november 2020 om 13:12 Onderwijs

H'VELD-G'DAM In de week van de Mediawijsheid hebben alle basisscholen in de gemeente Hardinxveld-Giessendam een spel ontvangen om de digitale weerbaarheid van de leerlingen te vergroten. Als aftrap van deze actie overhandigde wethouder Theo Boerman op woensdag 11 november het spel op basisschool De Driemaster. Burgemeester Dirk Heijkoop ging op donderdag 12 november langs op basisschool De Regenboog.

Binnen de eenheid Rotterdam is het vergroten van de digitale weerbaarheid van verschillende doelgroepen al een aantal jaar een belangrijk speerpunt van de Veiligheidsalliantie Rotterdam (VAR). Om een jonge doelgroep te bereiken is ervoor gekozen om via de basisscholen deze fysieke spellen – in combinatie met een educatief programma –te verspreiden. Alle basisscholen in Hardinxveld-Giessendam hebben deze week het spel ontvangen. De combinatie tussen het educatieve programma en het spel zorgt ervoor dat met een minimale belasting van de leerkrachten, ouders en leerlingen digitaal weerbaarder worden.

DIGITALE WEERBAARHEID Het spel is ontworpen en bedoeld voor de leerlingen uit de groepen 7 en 8. Wethouder Theo Boerman van onderwijs is erg enthousiast over de actie: ,,Deze jonge leerlingen zijn over het algemeen digitaal nog erg onervaren. Ze vormen daarmee op het online vlak een kwetsbare groep voor kwaadwillende." Met het spelen van het fysieke spel hopen de gemeente en de VAR de jonge leerlingen (en hun ouders) bewust te maken van de risico's die ze lopen als ze zich in de digitale wereld gaan begeven. Theo Boerman weet dat verschillende scholen al met het onderwerp aan de slag zijn en hoopt dat alle scholen dit zullen gaan doen: ,,Doordat het programma wordt overhandigd kunnen de basisscholen op een zelf gekozen moment met het onderwerp aan de slag gaan: morgen of pas over een maand. De scholen zijn van niets of niemand afhankelijk en dat vergroot hopelijk de deelname hieraan."

CYBERVEILIGHEID EN DE GEMEENTE Hoewel cyberveiligheid niet is genoemd als 1 van de 3 speerpunten in het Lokaal Integraal Veiligheidsplan (ILVP) van de gemeente Hardinxveld-Giessendam, neemt de gemeente wel haar verantwoordelijkheid op dit gebied. ,,Cybercriminaliteit en informatieveiligheid is in ons ILVP opgenomen in het kader van het algemeen veiligheidsbeleid", aldus burgemeester Dirk Heijkoop. Als 1 van de 12 genoemde onderwerpen werkt de gemeente hierop nauw samen met haar veiligheidspartners. Burgemeester Dirk Heijkoop: ,,Deze actie laat maar weer eens zien hoe intensief en belangrijk de samenwerking met onze partners, in dit geval de Veiligheidsalliantie Rotterdam, is. Met elkaar werken we aan een veilige samenleving."

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie