Voorzitter C.A. van Garderen sprak Erik de Bruin lovend toe tijdens de huldiging.
Voorzitter C.A. van Garderen sprak Erik de Bruin lovend toe tijdens de huldiging. Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam
Uit het Kompas van november 1981

Erik de Bruin alsnog gehuldigd

18 november 2021 om 11:35 Overig

HARDINXVELD-GIESSENDAM De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam zoekt maandelijks leuke berichtjes uit Het Kompas van zo’n dertig, veertig of vijftig jaar geleden. Ook vertellen ze er interessante weetjes bij. De ene keer is het een advertentie, de andere keer een opvallend nieuwsbericht. Hieronder is een huldiging van Erik de Bruin van 14 november 1981 te lezen.

Woensdag 28 oktober werd door de sportraad van de SDG (Stichting Dorpsgemeenschap, Red.) de discuswerper Erik de Bruin gehuldigd. Dit was voor zijn derde plaats bij de Europese Jeugdkampioenschappen in Utrecht in augustus, op het onderdeel discuswerpen. Voorzitter C.A. van Garderen sprak Erik en zijn ouders lovend toe. Hij zei dat de sportraad zeer onder de indruk was gekomen van de prestaties van Erik. Hij verontschuldigde zich voor het feit dat deze huldiging wat aan de late kant was maar dat kwam misschien wel omdat bij de sportraad alleen sportverenigingen zijn aangesloten. Erik lis lid van een Gorcumse club, bovendien wordt zijn sport individueel beoefend, dus niet in teamverband. Helemaal vergeten in de gemeente is Erik overigens niet, want van burgemeester Dijkstra mocht hij na het behalen van zijn derde plaats een persoonlijke felicitatiebrief ontvangen. Van Garderen overhandigde Erik een fraai zilveren wandbord met goud ingelegd een discuswerper erop. Voor zijn moeder was er een bloemetje.

SPORTIEF NEST Erik de Bruin, een 18-jarige leerling van de 5e klas Atheneum, is de sport al met de paplepel ingegeven. Zijn moeder, Anneke de Bruin is zelf zevenmaal Nederlands kampioene geweest in het discuswerpen. Zijn vader is gymnastiekleraar en tevens trainer en coach van Erik. Na eerst een aantal jaren te hebben geschaatst is Erik op 11-jarige leeftijd begonnen met atletiek. Hij train gemiddeld 2 uur per dag, vrijdags en zaterdags zelfs 4 uur. De krachttraining bestaat uit gewichtheffen waarbij hij bij het bankdrukken het indrukwekkende gewicht van 200 kg drukt. Verder uiteraard op kogel en discus. Veel training wordt thuis gedaan, maar als lid van de Gorcumse atletiekvereniging Typhoon traint hij ook dikwijls daar. Erik is ook dikwijls te vinden op het sport veld van Vriendenschaar. Voor belangrijke wedstrijden wordt er iets minder getraind, dan worden de krachten gespaard. Op onze vraag of hij zich op een bepaalde manier concentreerde voor een wedstrijd antwoordde hij: “Ik doe niet aan concentratie voor een wedstrijd. Ik ben er dan al zo’n dag of drie in mijn gedachten mee bezig”. De voeding? Nou die is heel normaal, aangevuld met extra eiwitten en vitamines. Ondanks het feit dat training en school flink wat tijd vergen vindt Erik toch tijd voor wat andere hobby’s. Hij fotografeert graag en heeft een postzegelverzameling. De firma Nike steunt Erik door kleding, schoeisel en stages. In de kerstvakantie gaat hij naar Amerika om daar met Olympisch kampioen 1976, Mac Wilkens te gaan trainen. Hij is Nederlands recordhouder bij de junioren met een discus 1,75 op 59,86; kogelstoten met een kogel van 6 kg o 18,92; kogelslingeren met een kogel van 6,25 op 53,92. Bovendien is hij Nederlands kampioen bij de senioren bij het discuswerpen en kogelstoten. Aan de eventuele deelname aan de Olympische Spelen in 1984 denkt hij nog niet. Voorlopig traint hij voor de Nederlands Indoorkampioenschappen die in februari van het volgend jaar gehouden worden.

Of een sportman nou nooit eens baalt van zijn sport, dan heeft u het mis want Erik baalt best wel eens. Alleen is dat maar voor korte duur. “Als ik dan weer een goede prestatie heb geleverd, ben ik toch weer blij dat ik ondanks dat gevoel toch getraind heb” aldus Erik. Een goed sportman, we wensen hem veel succes op de komende wedstrijden.

Erik de Bruin is een Nederlands voormalig discuswerper en kogelstoter uit Hardinxveld-Giessendam. Hij won zowel een zilveren medaille op de Europese kampioenschappen in 1990 als op de wereldkampioenschappen in 1991. Hij deed tweemaal mee aan de Olympische Spelen en verbeterde de Nederlandse records op zowel het discuswerpen als het kogelstoten. Het discusrecord is nog altijd in zijn bezit. Over een periode van dertien jaar verzamelde hij in totaal 38 nationale titels.
Na het einde van zijn atletiekcarrière was Erik de Bruin enige jaren atletiekcommentator voor de NOS. Hij trouwde met de Ierse zwemster Michelle Smith en woont met zijn gezin in Ierland.

advertentie
advertentie