Afbeelding
Klimaatbestendigheid

Klimaatbestendigheid urgent

10 april 2020 om 12:32 Partnercontent

Het klimaat verandert en dat merken we ook in Nederland. Periodes van extreme hitte en droogte worden afgewisseld door zeer natte weken en ook de windkracht kan soms veel ravage veroorzaken. Nu is extreem weer niets nieuws, maar de snelheid waarmee weerrecords tegenwoordig worden gebroken is schokkend. Het is daarom belangrijk dat gemeenten klimaatbestendig worden.

Proactief beleid
Groningen, Amersfoort, Deventer, Eindhoven, Breda, Amsterdam, Zwolle, Den Haag, maar ook Rotterdam en Dordrecht hebben aandacht voor de klimaatbestendigheid van hun gemeenten. Dit houdt in dat openbare ruimtes anders ingericht moeten worden, maar ook dat inwoners informatie krijgen over hoe zij hun steentje kunnen bijdragen. Door extreme regenval kunnen rioleringen het water niet altijd snel genoeg afvoeren. Inwoners worden daarom aangemoedigd om met behulp van subsidies groendaken en regentonnen te plaatsen. Hierdoor komt minder water in het riool terecht. Dit water kan later worden gebruikt om groene tuinen van water te voorzien.

Voorbereiding op storm
Hoewel er veel stappen zijn die genomen kunnen worden om een stad als Dordrecht of Rotterdam klimaatbestendiger te maken, verandert dat niets aan het klimaat. Onlangs trof Storm Ciara Nederland en de schade was niet mis. Zo heeft de brandweer in Zuid-Holland honderden meldingen gehad, waarvan één de A15 betrof nabij Hardinxveld-Giessendam. Een staartje van de storm zorgde ervoor dat er zelfs op de dinsdagmiddag daarna een vrachtwagen in de sloot belandde in Giessenburg. Hardinxveld-Giessendam hield in oktober vorig jaar een bijeenkomst duurzaam wonen en laat daarmee zien dat ze milieubewuste stappen wil ondernemen. Dat is een stap vooruit, maar het zal in de nabije toekomst het extreme weer, zoals zware stormen niet tegenhouden.

Daarom is het voor huiseigenaren ook raadzaam om een goede opstalverzekering af te sluiten. Hoewel alle verzekeraars stormschade vergoeden, geldt er meestal wel een hoog eigen risico. En wordt de schade gezien als eigen schuld, dan kan er gefloten worden naar de vergoeding. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen en daarom wordt er ook nadruk gelegd op een goede voorbereiding wanneer er een storm aankomt. Meestal is het eerste wat kapot waait de dakgoot en daarom wordt het verstandig geacht om deze te controleren voordat de storm er is. Ook wordt mensen aangeraden om de zonwering in te klappen, tuinspullen binnen te zetten, de schutting te controleren en overhangende takken te snoeien.

Toekomstbestendig
Een klimaatbestendige stad kan enkel bereikt worden wanneer een gemeente zich richt op bouwen, maar ook wonen en leven. Het gaat namelijk niet enkel om stormschade en kans op overstromingen, maar ook bijvoorbeeld om gezondheidsrisico's in geval van een hittegolf. Volgens de City Deal Klimaatadaptatie is klimaatbestendigheid urgent, vanwege de weersomstandigheden die steeds extremer worden. Mensen doen er dus goed aan de agenda van hun gemeente serieus te nemen.

advertentie
advertentie