Afbeelding
RIVM

LIVEBLOG Gevolgen nieuwe coronamaatregelen

12 maart 2020 om 16:59 Maatschappelijk

H'VELD-G'DAM Het kabinet kondigde donderdag 12 maart samen met het RIVM nieuwe maatregelen voor heel Nederland om de verspreiding van het coronavirus coivd-19 zoveel mogelijk af te remmen. In dit blog houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.Welke gevolgen hebben de maatregelen op landelijk maar ook regionaal niveau.

Zondag 15 maart

16.52 uur Vanaf maandag gaan alle scholen, horeca en sportclubs in Nederland dicht in strijd tegen het coronavirus. Dat melden de NOS en RTL Nieuws. De ministers Arie Slob (Onderwijs) en Bruno Bruins (Medische Zorg) geven zondagmiddag om 17.00 uur een persconferentie over de nieuwe maatregelen. Veel scholen hadden aangedrongen op het sluiten van de scholen.

14:59 Het RIVM meldt dat er per 14 maart 176 nieuwe mensen positief getest zijn op covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 1135. Sinds gisteren zijn 8 patiënten overleden aan COVID-19 in de leeftijd van 59 tot 94 jaar. De meesten zijn ouder dan 70 jaar en hadden onderliggend lijden. In totaal zijn er nu  20 mensen gestorven aan de ziekte. In totaal zijn 162 patiënten opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. 

9:16 uur Vanaf maandag 16 maart rijdt Qbuzz vanwege het coronavirus volgens een aangepaste dienstregeling. Dit is dezelfde dienstregeling als tijdens de kerstvakantie is gereden. Lees hier wat die wijzigingen precies inhouden. 

zaterdag 14 maart 

18:37 uur Het Willem de Zwijger college in Hardinxveld-Giessendam heeft gisteren bekend gemaakt dat de lessen maandag niet door gaan. Omdat dinsdag de toetsweek begint zouden er maandag nog slechts enkele lessen worden gegeven. Deze lessen komen nu dus te vervallen. De toetsen gaan vooralsnog wel gewoon door, laat de school weten. De lessen op de Calvijn gaan vooralsnog gewoon door. Maar nu de federatie Medisch Specialisten adviseert alle scholen direct te sluiten is het raadzaam de berichtgeving hierover goed in de gaten te houden. 

18:32 uur Het Kompas Hardinxveld-Giessendam start corona-hulpgroep op Facebook. Lees hier meer over dit initiatief

Vrijdag 13 maart

15:38 uur Burgemeester Dirk Heijkoop laat weten dat bij alle inwoners van Hardinxveld-Giessendam een brief op de mat valt. ,,We staan voor een grote uitdaging. We moeten samen de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk beperken." 

12:53 uur De activiteiten van de Vrijzinnigen in Hardinxveld-Giessendam komen tot en met 31 maart te vervallen, met name: de kerkdienst van 22 maart en de Lezing van Wouter B. Blokhuis op 29 maart. Deze laatste wordt uitgesteld tot nader order.

12:05 uur De info avond op 18 maart van Buurtbemiddeling gaat niet door. Geintereresseerden contact opnemen via buurtbemiddeling@meeplus.nl.

09:48 uur De kerkenraad van de Hervormde Gemeente Giessendam/Neder-Hardinxveld heeft besloten om de kerkdiensten voor de komende zondagen tot en met 31 maart, naar aanleiding van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de richtlijnen die door de overheid zijn afgekondigd, niet door te laten gaan. Wel zal er op de reguliere tijdstippen een uitzending zijn van een kerkdienst die door de dienstdoende wijkkerkenraad wordt ingevuld. Deze uitzendingen zijn te beluisteren via hun website. De Pareldienst van zondagavond gaat ook niet door. Hiervoor zal geen uitzending in de plaats komen. In lijn met de afgekondigde maatregelen betreffende het onderwijs gaan de catechisaties en de zondagsschool tot nader orde gewoon door. De verkiezingsvergadering van wijk 2-noord, 17 maart gaat wel door, tussen 19.30 uur en 20.00 uur kan er doorlopend gestemd worden door het stembiljet in te leveren in de Parel.

08:54 Scouting Nederland adviseert alle Scoutinggroepen en –organisaties in Nederland om alle activiteiten tot en met 31 maart niet door te laten gaan. Scouting A15 volgt het advies van Scouting Nederland. Dat betekent dat alle activiteiten van onze vereniging de komende weken, in ieder geval tot 31 maart niet doorgaan.

Donderdag 12 maart

23:31 uur Het HKC-bestuur heeft besloten om met onmiddellijke ingang trainingen en overige verengingsactiviteiten tot nader te bepalen datum niet door te laten gaan. Dit betekent dat ons complex voor het uitoefenen van activiteiten voorlopig op slot gaat. Ook trainen op vrijwillige basis in Het Dok en De Werf is dus niet toegestaan.

22:50 uur De Gereformeerde kerk De Bron houdt geen kerkdiensten met bezoekers. Maar de voorganger spreekt voor een lege zaal, dit is via een livestream te volgen.

22:42 uur Het koorconcert in de Gereformeerde kerk De Bron aan de Maasstraat 1 gaat zaterdag 14 maart niet door. 

22:24 uur In de Gereformeerde Kerk in Boven-Hardinxveld zijn er tot en met 31 maart geen kerkdiensten. Daarnaast komen andere activiteiten, zoals jeugdclubs, catechisatie, gespreksavonden en activiteiten van V&T tot die datum vervallen. Ook pastorale bezoeken worden uitgesteld tot na 31 maart.

20:38 uur De KNKV heeft besloten om alle korfbalwedstrijden tot en met 31 maart af te lassen. Daarnaast  adviseert het KNKV ook om tot en met 31 maart trainingen en bijeenkomsten niet door te laten gaan. Het bestuur van Vriendenschaar heeft besloten om dit advies te volgen. Dit betekent dat er niet getraind wordt en dat de volgende activiteiten niet door gaan: reanimatiecursus, @Friday, neon party, sjoelen, keezen.

20:30 uur In Bibliotheek AanZet gaan alle activiteiten in hun vestigingen helaas niet door tot en met dinsdag 31 maart. De bibliotheken zijn in die periode wel open voor individuele bezoekers.

19.54 uur Ook de handbalwedstrijden worden afgezegd. Het Nederlands Handbal Verband roept clubs op om ook andere clubbijeenkomsten af te zeggen zoals trainingen, overleggen en vergaderingen. 

19.41 uur U-OV meldt: ,,Tijdens de controlerondes zullen onze medewerkers aan reizigers vragen om zelf hun ticket/telefoon voor de kaartlezer te houden. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de tickets in de treinen, bussen, trams, metro's en het openbaar vervoer over water, hoeven tijdens hun controles geen tickets en telefoons van de reizigers meer aan te nemen." Dit om het hand-hand contact te beperken. 

19.28 uur  De NS laat weten: ,,Vanaf vrijdag 13 maart rijden minder treinen in de spitsuren. De reisplanner voor morgen is bijgewerkt met deze wijzigingen. Plan uw reis vooraf met de reisplanner."

19.11 uur De KNLTB volgt het advies en de richtlijnen die vanmiddag zijn afgegeven en sluit zich aan bij de oproep van NOC*NSF. Ze adviseren alle sportevenementen waaronder de competitiewedstrijden en toernooien af te gelasten. Deze maatregelen gelden t/m 31 maart. Trainingen afhankelijk van de groepsgrootte (max. 4 personen per baan en trainer) en vrij tennissen op de club kan vooralsnog doorgaan, mits de richtlijnen van het RIVM in acht genomen worden, aldus de KNLTB. 

18.41 uur Ook de KNHB heeft de hockeywedstrijden afgelast, ongeacht niveau en competitie. 

18.30 uur De Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo) heeft alle volleybalwedstrijden afgelast tot en met dinsdag 31 maart. Ze adviseren trainingen en bijeenkomsten met grote groepen mensen ook te annuleren. Volleybalvereniging OKK '70 neemt deze adviezen ter harte. Het bestuur: ,,Als bestuur vinden we dit het meest duidelijke besluit en onvermijdelijk gezien alle adviezen van RIVM en Nevobo."

17.00 uur De Protestantse Kerk Nederland raadt kerken aan om alle bijeenkomsten met meer dan 100 mensen af te gelasten. Ook als dat om kerkdiensten gaat. De lokale kerken moeten nog besluiten wat ze doen met de kerkdiensten. 

15.50 uur Alle voetbalwedstrijden tot 1 april worden afgelast: zowel betaald als amateurvoetbal. Bij V.v. Hardinxveld zijn ook alle trainingen afgelast.

15.32 uur Premier Rutte en minister Bruno Bruins kondigen bij een persconferentie in Den Haag een set stevige maatregelen af die nu voor heel Nederland gelden

Kijk hier voor corona-adviezen van het RIVM. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: kompas.sliedrecht@bdu.nl

Op onderstaande interactieve kaart is te zien waar in Nederland de besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie