Afbeelding
Foto via Grote Broer Kunsteducatie

Kunst op de basisschool: van cartoons tot schimmenspel

Partnercontent

Kunstactiviteiten op de basisschool stimuleren talenten waarvan kinderen misschien niet eens wisten dat ze ze hadden. En kunst is ook ontzettend breed. Natuurlijk is er in het kunstonderwijs ruimte voor de ‘klassieke’ kunstvormen als dans, muziek, theater en beeldende kunst, maar ook om eigentijdse categorieën als digitale media en kunst en techniek kun je als school niet meer heen. Dat het kunstonderwijs altijd in beweging is, is ook precies wat het zo leuk maakt. Dat is tenminste wel hoe we er bij Grote Broer over denken. Wij organiseren al sinds 2001 workshops op basisscholen door heel Nederland. In regio Hardinxveld-Giessendam waren we al eerder op De Regenboog en de Prins Willem-Alexanderschool. Daar mochten we workshops cartoon tekenen, vloggen, stop-motion en schaduwspel organiseren.

Vertellen wat je vindt

Veel kinderen hebben de grootste praatjes. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook vertellen wat hen écht bezighoudt. Wat hun mening is over onderwerpen die ze belangrijk vinden, of hoe ze zich ergens bij voelen. Kunst prikkelt kinderen om in de buitenwereld uitdrukking te geven aan wat er in hun binnenwereld gebeurt. Er zijn natuurlijk superveel manieren om dit te doen. Tijdens een workshop cartoon tekenen leren kinderen hoe ze met humor prangende kwesties aankaarten, zonder daarbij over de schreef te gaan. En tijdens een workshop vloggen dagen we ze uit om als volleerde Youtubers te delen wat hen zoal bezighoudt. Het leuke aan dit type workshops is dat ‘mening vormen’ en ‘iets maken’ hand in hand gaan.

Een verhaal in beeld brengen

Net zo goed als dat er heel veel verschillende manieren zijn om te vertellen wat je van iets vindt, zijn er ook oneindig veel mogelijkheden om een verhaal over te brengen. Eén van die manieren is het maken van een stop-motion-film. De kinderen maken van karton, klein of andere eenvoudige materialen hun eigen filmfiguren. Door deze vervolgens steeds te verplaatsen en te fotograferen, maken ze hun eigen animatiefilm. Of wat dacht je van een originele theaterworkshop schimmenspel? Met schaduw op een wit scherm brengen de kinderen hun eigen verhaal op mysterieuze wijze tot leven.

Meer weten over kunstworkshops op school?

Wil jij meer weten over welke kunstworkshops je kunt organiseren bij jou op school? Neem dan gerust eens contact op met Grote Broer. Dans, theater, beeldende kunst, kunst en techniek, digitale media, muziek en circus: wij hebben alles in huis. Maatwerk is bovendien altijd mogelijk.

advertentie