Afbeelding
Foto Pexels

Hoe verwarm je je huis optimaal tijdens een koude winter?

8 mei 2023 om 15:53 Partnercontent

De winter van 2022/2023 was gelukkig niet zo koud. Door de klimaatverandering zijn de winters in Europa sowieso minder streng. Maar er kan nog altijd een uitzondering komen die de regel bevestigt. Hoe verwarm je je huis optimaal als het kwik ineens toch ver onder nul zakt en de schaatskoorts de kop opsteekt? Dat kan op verschillende manieren. Goede isolatie is altijd heel belangrijk. Een goed geïsoleerd huis kun je nu eenmaal makkelijker verwarmen. De warmte blijft langer in de woning waardoor je vanzelfsprekend minder hoeft te stoken. Dat levert dus een aanzienlijke besparing op de energiekosten op.

Infrarood panelen zijn een uitkomst

Als je een specifieke ruimte extra wilt verwarmen dan zijn infrarood panelen een uitkomst. Je kunt ze tegen de muur bevestigen maar je kunt ook kiezen voor plafondverwarming met panelen op basis van infrarood. De warmte wordt naar beneden gestraald en zorgt dus voor een aangename warmte. Je zet de panelen uiteraard alleen aan als dat nodig is. Daardoor zijn ze zeer zuinig als het gaat om het energieverbruik. Infrarood panelen kun je toepassen in de woonkamer maar ook in de slaapkamer van je baby of in de keuken of je werkkamer. In winkels en horeca wordt een infrarood paneel vaak gebruikt voor een werkplek die dicht bij een openslaande deur is, bijvoorbeeld de kassa of balie. Het infrarood paneel zorgt er dan voor dat je comfortabel kunt werken onder alle omstandigheden.

Verduurzamen met isolatie

Een andere optie om te verduurzamen en zo te bezuinigen op je energierekening is isolatie. Veel woningen hebben inmiddels al spouwmuurisolatie. Dit is de meest ingrijpende maatregel. Een gespecialiseerd bedrijf is hier voor een tussenwoning hooguit een halve dag zoet mee. Het isoleren van de vloer en het dak heeft meer voeten in de aarde. Vloerisolatie kan van onderaf of op de bestaande vloer worden aangebracht. Voor isolatie van onderaf moet uiteraard de kruipruimte toegankelijk zijn. Isolatie in de woning kan alleen als de vloer er toch uit moet. Op de isolatie moet dan de nieuwe vloer worden geplaatst. Dit is natuurlijk wel een prima moment voor het installeren van vloerverwarming.

Gebruik het juiste gereedschap

Het is belangrijk om voor klussen in en om het huis het juiste gereedschap te gebruiken. Ga je zelf aan de slag met het verduurzamen van je huis, kijk dan zeker ook naar een Festool aanbieding. Als je een beetje handig bent zijn bepaalde werkzaamheden prima zelf te doen. Het ophangen van een infrarood paneel is bijvoorbeeld geen groot werk. Ook het aanbrengen van isolatieplaten tegen het dak van de zolder kunnen veel mensen best zelf. Op die manier kun je het werk uitvoeren wanneer het jou uitkomt. Je hoeft niet te wachten tot een professioneel bedrijf tijd heeft. En het bespaart je natuurlijk flink wat kosten.

Wees voorbereid op de toekomst

In de toekomst zullen steeds meer woningen van het aardgas gaan. Er worden warmtenetten aangelegd die gebruik maken van restwarmte van bijvoorbeeld datacenters of industrie. Die warmte is vaak niet voldoende om een huis te verwarmen zoals een gasgestookte cv ketel dat kan. Daarom is het belangrijk om aanvullende maatregelen te nemen Isolatie of het aanbrengen van infrarood panelen is dan een overweging die je zeker moet maken. Door nu te investeren ben je ervan verzekerd dat je er ook de komende decennia letterlijk warmpjes bij kunt zitten. Vergeet bij het treffen van verduurzamende maatregelen niet te controleren of je recht hebt op subsidie. De landelijke overheid heeft diverse maatregelen genomen om zowel particulieren als ondernemers tegemoet te komen die hun woning willen verduurzamen. Op de website van je gemeente kun je er meer over lezen. Voor ondernemers is informatie te vinden op de website van het RVO, Rijksinstituut voor Ondernemend Nederland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie