Afbeelding
Foto: Pixabay

Tips voor een succesvol herstel bij haartransplantatie

14 september 2023 om 19:28 Partnercontent

Haartransplantatiechirurgie biedt je de kans om je zelfvertrouwen terug te winnen en opnieuw te genieten van een gezonde, volle bos natuurlijk haar. De huidige procedures zijn veel effectiever, minder pijnlijk en vergen veel minder hersteltijd dan vroeger. Er zijn echter nog steeds dingen die je moet weten om een succesvol herstelproces voor een haartransplantatie mannen te garanderen.

Vermijd lichaamsbeweging
Hoewel de eerste 72 uur van herstel na een haartransplantatie vrouwen het meest cruciaal zijn, zul je het de komende tijd rustig aan moeten doen. De meeste artsen raden aan om gedurende ongeveer twee weken na een haartransplantatie lichaamsbeweging en andere inspannende activiteiten te vermijden. Het punt is om te voorkomen dat de bloedtoevoer naar de hoofdhuid gedurende deze periode te veel toeneemt, dus je wilt bepaalde activiteiten en zelfs fysieke bewegingen vermijden, zoals:

Buigen in de taille (buig in plaats daarvan door de knieën)

Joggen of hardlopen

Sit-ups of push-ups

Elke activiteit die de bloeddruk in de hoofdhuid verhoogt of die tot aanzienlijk zweten leidt, moet tijdens deze periode worden vermeden.

Draag geen hoeden
Ja, het is normaal dat je een hoed wilt opzetten, maar dat moet je de eerste zeven dagen vermijden. Na deze periode kun je een loszittende hoed dragen, maar vermijd alles dat strak zit. Vijf dagen later kun je elk gewenst type hoofddeksel dragen.

Krijg voldoende downtime
Zorg er bovendien absoluut voor dat je voldoende downtime krijgt. De eerste 24 uur zijn van cruciaal belang; tijdens deze periode mag je geen activiteit uitoefenen. Na ongeveer de eerste dag kun je een aantal van je normale activiteiten hervatten, maar je arts zal je waarschijnlijk aanraden je inspannende activiteiten nog wat langer te beperken.

Was je haar niet
De eerste 72 uur na de haartransplantatieprocedure mag je je haar niet wassen. Dit geeft je hoofdhuid de tijd om te genezen. Zodra die periode voorbij is, kun je je haar voorzichtig wassen. Breng de shampoo echter niet rechtstreeks op je hoofd aan. Doe een paar druppels shampoo in een kopje, voeg water toe, schud het om het te laten schuimen en giet het over je hoofdhuid voordat je het afspoelt met schoon water. Houd tijdens de eerste week na de ingreep ook je hoofd uit de directe straal van de douchekop.

Vermijd krabben en zonlicht
Tijdens het genezingsproces zal je hoofdhuid jeuken. Maak er geen krassen op. Je moet de korstjes laten ontstaan en het genezingsproces op natuurlijke wijze laten verlopen. Houd om dezelfde reden je hoofdhuid ongeveer twee weken uit direct zonlicht.  

Consumeer geen alcohol en nicotine
Alcohol verdunt het bloed, dus het is belangrijk om dit de eerste vijf dagen na de ingreep te vermijden. Voor nicotine geldt dat je voor en na de ingreep ongeveer vier weken rookvrij moet zijn vanwege het effect dat nicotine heeft op de bloeddruk en de afnemende bloedstroom.

Zoals je kunt zien, is het herstelproces bij de huidige haartransplantatieprocedures niet zo zwaar. Volg bovenstaande basistips en je zult in een mum van tijd kunnen genieten van een gezonde, volle haardos.

advertentie
advertentie