Afbeelding
Archief BDUmedia

'Eenmalige MAG-activiteiten strenger beoordeeld'

22 januari 2020 om 09:17 Politiek

H'VELD-G'DAM Eenmalige evenementen waarvoor subsidie wordt aangevraagd, zullen strenger beoordeeld worden. Leny Braks van StuwKR8, dat het subsidiebeleid in Hardinxveld uitvoert, wil daarover in gesprek met de klankbordgroep van de Maatschappelijke Agenda (MAG). Dat liet de ze donderdag weten aan de gemeenteraad, waar ze verslag deed van hoe de MAG vorig jaar is verlopen.

De bedoeling van het nieuwe subsidiebeleid is dat alleen initiatieven een bijdrage krijgen die helpen een van de acht doelen van de MAG te bereiken, zoals mensen aan het sporten te krijgen of een gezonde levensstijl aan te laten nemen. ,,We krijgen veel aanvragen voor eenmalige evenementen", zegt Braks. ,,De vraag is of die heel erg bijdragen aan de MAG-doelen."

Ook geeft ze aan dat voor eenmalige evenementen vaak bedragen worden aangevraagd die volgens haar ,,niet in verhouding staan met wat ze bereiken". Ze wil daarom de spelregels aanscherpen en denkt aan het instellen van een maximumbedrag voor deze evenementen.

Als nu in haar ogen een te hoog bedrag wordt aangevraagd, wordt de begroting van het evenement erbij gepakt en gekeken ,,wat we reëel kunnen bijdragen'', legt Braks uit. Ze hoopt dat organisaties en verenigingen meteen weten waar ze aan toe zijn, als er duidelijkere regels hierover zijn.

Braks zegt dat de 1,5 miljoen euro die ze vorig jaar tot haar beschikking had, in ieder geval voldoende was om alle goedgekeurde initiatieven te ondersteunen. In 2019 is in totaal 78 keer een subsidiebedrag aangevraagd. Daarvan zijn er vier afgewezen en StuwKR8 heeft er elf nog in behandeling.

Van de goedgekeurde MAG-aanvragen waren er drie voor een bedrag van meer dan 10.000 euro. Tien keer ging het om een klein bedrag van maximaal 250 euro voor een buurtproject. Daarover hoeft geen uitgebreide financiële verantwoording afgelegd te worden, maar kan direct bij welzijnsorganisatie Servanda worden verkregen. ,,We hebben niet heel veel middelen nodig om veel initiatieven mogelijk te maken", zegt Braks daarover.

In 2018 draaide de MAG nog proef. Toen vroegen inwoners, organisaties en verenigingen 61 keer subsidie aan voor diverse initiatieven. Daarvan zijn er 23 in 2019 uitgevoerd.

advertentie
advertentie