De bomenkap bij nieuwbouwlocatie De Rokerij.
De bomenkap bij nieuwbouwlocatie De Rokerij. CDA Hardinxveld

CDA: minder tegels, meer groen

19 maart 2020 om 07:35 Politiek

H'VELD-G'DAM Het CDA wil dat Hardinxveld-Giessendam een groenere gemeente wordt. De partij roept inwoners op de eigen achtertuin te vergroenen en gaat het college vragen om bij bestratingswerkzaamheden onnodige verharding te vervangen door groen.

door Ward den Besten

Ook wil het CDA dat particulieren worden gestimuleerd een boom terug te planten als zij er een kappen.

Dat laatste voorstel is naar aanleiding van de kap van tientallen bomen op nieuwbouwlocatie de Rokerij in Boven-Hardinxveld eerder dit jaar. Omdat de bomen geen beschermde status hadden, mochten ze door de ontwikkelaar vergunningsvrij worden weggehaald. Voor het CDA kwam de kap als een verrassing.

De gemeente kent een compensatieplicht voor bomen die gekapt worden. Maar die geldt enkel voor bomen die als beschermd zijn aangewezen. CDA-raadslid Timon van Zessen wil dat de compensatieplicht wordt uitgebreid voor niet-beschermde bomen op privéterrein.

Hardinxveld staat in de top 5 van Nederlandse gemeenten met de minste bomen in de bebouwde kom, laat Van Zessen weten. ,,Dat moet ons inziens echt anders'', zegt hij. Het CDA-raadslid wil dat zowel de gemeente als de inwoners hun verantwoordelijkheid nemen. De eerstgenoemde heeft daarbij een voorbeeldfunctie, stelt Van Zessen. ,,Het CDA is van mening dat in onze gemeente zoveel mogelijk groen bewaard dient te blijven. De recente aanplant door Buurt Bestuurt bij de afvalcontainers bij de Hoogvliet is hier een mooi voorbeeld van.''

advertentie
advertentie