Beatrixziekenhuis
Beatrixziekenhuis 112 Zuid-Holland Zuid

Raad: niet tornen aan Beatrixziekenhuis

Politiek

H’VELD-G’DAM Sluiting van de spoedeisende hulp en de huisartsenpost bij het Beatrixziekenhuis in Gorinchem mag niet gebeuren. Dat is de boodschap van de Hardinxveldse gemeenteraad aan Den Haag. De raad sluit zich daarmee aan bij de bezwaren die de gemeenten uit de regio al hebben geuit, waaronder Hardinxveld zelf.

door Ward den Besten

De PvdA diende donderdag een motie in waarin het college gevraagd wordt ook namens de gemeenteraad aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg) te melden dat een sluiting onverantwoord is. Alle partijen steunden die oproep.

Het ministerie van Volksgezondheid kwam vlak voor de zomer met een voorlopig ontwerp, een zogenoemde houtskoolschets, voor hoe de acute zorg in de toekomst moet worden ingericht. Voorgesteld wordt om het aantal spoedeisendehulpafdelingen en huisartsenposten in Nederland te verminderen. Het gaat dan voornamelijk om die van streekziekenhuizen, zoals het Beatrixziekenhuis.

Een kwalijke zaak als die bezuinigingsmaatregel wordt doorgezet, meent Liny de Jager van de PvdA. Ze noemt het plan een ‘hot item’. ,,Het leeft voor inwoners van Gorinchem en de gemeenten daaromheen. Ons Beatrixziekenhuis scoort al jaren hoog wat betreft kwaliteit en dienstverlening’’, zegt ze. De Jager vreest dat door het uitkleden van het ziekenhuis de aanrijtijden in de regio in het geding komen. En dat zou ,,mensenlevens kunnen kosten’’.

Haar betoog kon op veel steun rekenen van de andere partijen. Wim IJzerman van de ChristenUnie laat weten het onderwerp ook bij de Tweede Kamerfractie van zijn partij te hebben aangekaart. Volgens SGP’er Arie van den Berg komt het plan van de minister erop neer dat in Gorinchem alleen nog een poli overblijft. ,,Dat zou een heel kwalijke zaak zijn voor onze omgeving. Daarom steunen we de motie van harte.’’

Burgemeester Dirk Heijkoop benadrukt dat het college samen met buurgemeenten onlangs al een brief met dezelfde strekking naar minister Van Ark heeft gestuurd. De Jager vindt echter dat ook de raad zich hierover moet uitspreken. ,,Het is voor onze inwoners. Het is goed als zij zien dat de gemeenteraad zegt: dit is voor ons cruciaal en dit moet behouden blijven.’’ Zo denkt ook Benhard van Houwelingen van de TAB erover. ,,Laten we hopen dat dit signaal goed klinkt in Den Haag, dat ze zich achter haar oren krabt, en dat het open blijft.’’

advertentie