Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam

Plataan wijkt voor bouwplan Stationsstraat

30 november 2021 om 11:15 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM De gemeenteraad heeft uiteindelijk unaniem ingestemd met de nieuwbouwplannen voor de oude Giessenschoollocatie aan de Stationsstraat, na wekenlang gesoebat over de voorgenomen kap van een monumentale plataan. Op het deels braakliggende terrein komen 15 appartementen en een woonhuis met 24 appartementen voor dementerende ouderen.

door Ward den Besten

De plataan moet daarvoor hoe dan ook wijken. Volgens het college kan er niet omheen worden gebouwd en ook verplaatsing is vanwege de kosten geen optie. De ontwikkelplannen werden goedgekeurd na toezegging van de initiatiefnemers om meer groen te compenseren.

GEEN MOTIE INGEDIEND Een motie waarin het college gevraagd werd er alles aan te doen om de boom te behouden, werd donderdag tijdens de raadsvergadering niet ingediend. Die had het CDA samen met Fractie PHILIPPO eerder al voorbereid. CDA-voorman Wim de Ruiter zei met ,,pijn in de buik” in te stemmen met het raadsvoorstel.

,,Doorslag voor dit besluit is het extra groen voor het kappen van de iconische, monumentale boom. Dit op initiatief van de ontwikkelaar’’, aldus De Ruiter. ,,Tijdens de Ontmoeting (vorige raadsvergadering red.) is aangegeven dat het extra schepje groen zal bestaan uit zes bomen van een behoorlijke omvang, zoals ik dat afgelopen week op het kantoor van Blokland Bouwpartners hebben kunnen zien’’, zo verklaarde hij.

,,Onze aanhoudende aandacht voor de monumentale plataan heeft menigeen blijkbaar wakker geschud’’, reageerde Robert Philippo op de aangepaste bouwplannen. ,,Het kost soms jaren om een balans van de leefomgeving tussen de oren te krijgen. We hopen dat dit beklijft.’’

BEHOUD NIET MOGELIJK Ook coalitiepartij ChristenUnie was voorstander van het behouden van de boom. Die stemde eveneens morrend in. Fractievoorzitter Cor van Vliet vond wel dat bij de bouwplannen maar beperkt naar het totale ontwikkelgebied is gekeken om de boom te kunnen behouden. ,,Tegelijkertijd delen we de conclusie dat behoud van de boom niet mogelijk is. Als we kijken naar het plan dan zien we dat groen een prominente plaats heeft gekregen. Als de tijd verstrijkt zal de locatie weer net zo groen worden zoals dat in het verleden is geweest.’’

Ook de PvdA toonde zich tevreden met de nieuwe plannen. ,,Om het samen te vatten, heb ik grote moeite met het verdwijnen van deze monumentale boom’’, zei fractievoorzitter Max van den Bout. ,,Echter, gelet op het eerdere plan en de aanpassing nu is dit met de extra te plaatsen bomen het hoogst haalbare.’’ De TAB complimenteerde de partijen voor het goedkeuren van de plannen ondanks hun bezwaren.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie