Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam

Baggerman over coalitievorming: ‘We hebben vooraf de breekpunten op tafel gelegd’

Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM Wethouders Arjan Meerkerk (SGP), Jan Nederveen (ChristenUnie) en Trudy Baggerman (T@B) zijn dinsdagavond tijdens de raadsvergadering benoemd als wethouder. De drie lieten weten blij te zijn met hun coalitieakkoord ‘Samen krachtig voortbouwen’ en zin te hebben in de komende periode.

door Marjanne Dijkstra

Trudy Baggerman vertelde: ,,Na de verkiezingen kreeg de T@B als grootste partij de ruimte om te nemen bij de onderhandelingen. De kiezer heeft gesproken en die kiezer blijkt in Hardinxveld-Giessendam vrij traditioneel te zijn. En gelukkig zitten we nu hier weer met z’n drieën. Zelf heb ik als informateur en formateur ook de gesprekken met andere partijen gevoerd en dat was heel nuttig. Met ChristenUnie en SGP hebben we de gesprekken op hoofdlijnen gevoerd, het waren prettige gesprekken waar we goed konden zien waar onze verschillen lagen, maar ook waar onze krachtige overeenkomsten liggen. We willen onze verantwoordelijkheid nemen en niet weglopen van lastige vraagstukken. De inwoners van Hardinxveld-Giessendam staan steeds voorop. We hebben eerst de breekpunten op tafel hebben gelegd, om vooraf de verschillen op te lossen.” Meerkerk voegde toe: ,,In de gesprekken hebben we ook de scherpte opgezocht, maar ik heb nooit gedacht dat we er niet uit zouden komen.”

Lastige punten waren volgens Jan Nederveen bijvoorbeeld zorg en geld. ,,Daar hebben we lang bij stilgestaan, jeugdzorg en de financiering daarvan. We moeten ons realiseren dat we - ondanks dat wij verantwoordelijk zijn voor Hardinxveld-Giessendam en het beste willen voor ons dorp - afhankelijk zijn van andere overheden.” Meerkerk voegde toe: ,,Het financiële beeld van gemeenten is deels onbekend. We zijn vaak afhankelijk van geld dat we krijgen van de overheid en we moeten ons voorbereiden op de mogelijkheid dat die gelden opeens anders worden verdeeld. Over die onzekerheid hebben we gesproken.”

Een van de doelen uit het coalitieakkoord is om te onderzoeken hoe van de Peulenstraat een echte ontmoetingsplek kan worden gemaakt. Ook moet gekeken worden naar de Giessenhof en of die een locatie kan zijn voor kleinschalige evenementen. Jan Nederveen zei daarover: ,,We willen meer levendigheid in de Peulenstraat. Je kunt hier prima je boodschappen doen en mensen zijn loyaal aan ondernemers, maar er moet meer levendigheid en gezelligheid komen. Daarvoor hebben we ondernemers en een plan nodig. We willen meer horeca zodat mensen langer blijven hangen en winkels waardoor mensen gaan winkelen, in plaats van boodschappen doen. Het moet natuurlijk wel bij het dorp passen. Ook de Giessenhof willen we in dat plan meenemen.”

Baggerman is trots op hoe de drie elkaar hebben gevonden op de inhoud. ,,Er is veel te doen over politiek, maar ik ben echt heel blij hoe ik met deze mensen hier zit met de kracht van onze verschillen gebundeld. We zitten hier voor de mensen van Hardinxveld-Giessendam.” Meerkerk voegde toe: ,,Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Dat we elkaar hebben gevonden, ondanks die verschillen is gewoon mooi. Voor mijn partij is het belangrijk dat de zondagsrust terug kwam in het akkoord , of je dat nu als rustdag ziet of als dag van onthaasting.”

advertentie