Trudy Baggerman.
Trudy Baggerman. T@B
Gemeenteraadsverkiezingen

Trudy Baggerman: ‘Wethouderschap overkwam me’

Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM Eens in de vier jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Dit jaar zijn die verkiezingen weer en vinden plaats op 14, 15 en 16 maart. Ook in Hardinxveld-Giessendam mogen kiesgerechtigden naar de stembus. Het Kompas Hardinxveld-Giessendam sprak met alle lijsttrekkers. In dit verhaal staat Trudy Baggerman (53), lijsttrekker van de T@B centraal.

door Marjanne Dijkstra

Baggerman groeide op in Hardinxveld-Giessendam, maar verliet het dorp voor lange tijd. Ze woonde een tijd in het buitenland en kwam toen via een vriend in het noorden van het land terecht, waar ze in de zorg werkte. ,,Daar was een tekort aan personeel en ik werkte in Groningen in een tbs-kliniek. Daar heb ik geleerd dat de meeste mensen écht deugen en ik ga echt altijd uit van het goede van de mens. Ik ben daar ook al de politiek ingegaan. Het grappige is dat ik de politiek eigenlijk niks vind. De inhoud is voor mij een drive, op deze manier kan ik bepaalde problemen oplossen. Het hele politieke gedoe met vliegen afvangen is niets voor mij, maar het werk in de publieke sector waarin ik zaken kan oplossen vind ik leuk. Ik heb ook verschillende cursussen in de politiek gedaan en het is nu echt mijn passie. Soms vlieg ik iets misschien niet politiek aan, maar ik regel het wel. Toen ik terug kwam in Hardinxveld-Giessendam in 2012 ben ik lid geworden van een lokale partij en dat was een goede stap. Het mooie aan een lokale partij vind ik dat iedereen de achterban is: we hebben mensen die landelijk PvdA en VVD stemmen en die wel en niet kerkelijk zijn.”

GEWOON WERK Inmiddels is Baggerman al acht jaar wethouder in Hardinxveld-Giessendam, maar dat is niet iets waar ze actief op heeft aangestuurd. ,,Het wethouderschap is me overkomen. Er moest een derde wethouder worden geleverd en dat werd ik. Ik werk vanuit de inhoud gedreven en wil graag wat te doen hebben. De dossiers die ik heb zijn dynamisch en hectisch. Mensen benaderen me ook als Trudy en niet als wethouder Baggerman. Het is maar gewoon werk natuurlijk en ieders vak is van belang. Iedereen doet waar ‘ie goed in is.” 

VOORZIENINGEN De crisis op de huizenmarkt is iets waar Baggerman de komende jaren meer aan wil doen. ,,Er is een grote vraag naar woningen en we proberen veel te bouwen in het dorp. Ik hoop dat we dat in de komende jaren kunnen doorzetten. We vragen daarmee veel van inwoners, de verkeersdruk op het dorp neemt toe. Natuurlijk zitten er ook limieten aan wat we kunnen, ze kunnen in Den Haag zoveel bedenken, maar het moet wel hier in de omgeving passen. Dat mensen zich in ons dorp kunnen blijven vestigen is belangrijk. Niet alleen voor het wonen zelf, maar ook om de voorzieningen hier op peil te houden. We moeten met elkaar gigantisch creatief zijn om die voorzieningen op een goed niveau te houden en we zullen dan ook elkaars verschillen moeten respecteren. Samen zijn we sterk en zo zal ik er altijd in blijven staan voor het dorp. Iedereen heeft zijn eigen achterban en we moeten de meningen van zoveel mogelijk inwoners daarover horen. Ook moet Hardinxveld-Giessendam nog meer een groene gemeente worden. Als we voor elkaar willen blijven zorgen, moeten we besluiten nemen. Niet besluiten is altijd stilstaan.”

[HART VERLOREN] Voor Baggerman zijn de verkiezingen geslaagd als heel veel mensen gaan stemmen. ,,Je hebt een stemrecht, iedereen, dus dat moet je dan gebruiken. Ik vind dát mensen gaan stemmen belangrijker dan wát ze gaan stemmen. Ja, en natuurlijk zou ik het heel leuk vinden als ik verder kan gaan met mijn werk. Veel dingen gaan nu lopen en die maak ik graag nog af. De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat ik mijn hart heb verloren aan de inhoud van de politiek. Volgens mij ben ik best wel ‘straight’ in de politiek, je weet wat je aan me hebt en ik ben wie ik ben. Dat vind ik belangrijk.”

advertentie