Nico de jager uit Sliedrecht is de lijsttrekker van de SGP voor de provinciale verkiezingen.
Nico de jager uit Sliedrecht is de lijsttrekker van de SGP voor de provinciale verkiezingen. SGP

Sliedrechtse Nico de Jager over verkiezingen: ‘De provincie is een beetje een onzichtbare overheidslaag, maar gaat juist over heel veel’

9 maart 2023 om 17:51 Politiek

SLIEDRECHT Volgende week woensdag is het zo ver: de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Nico de Jager (55) is de huidige fractievoorzitter en lijsttrekker van de SGP-fractie. Hij vertelt over zijn werk als Statenlid en waarom de provincie als overheidslaag zo belangrijk is.

door Marjanne Dijkstra

De Jager is sinds 2019 Statenlid. ,,Daarvoor zat ik negen jaar lang in de gemeenteraad van Sliedrecht. Politiek is voor mij een beetje een uit de hand gelopen hobby. Ik vind het fijn om naast mijn werk iets te doen. De een doet dat bij een sportvereniging of zit in de kerkenraad, ik vind het fijn om mijn maatschappelijke betrokkenheid in de politiek te uiten. Toen ik in de Provinciale Staten terecht kwam, wist ik niet echt wat ik daar moest doen. Natuurlijk had ik wel een beetje een beeld, maar lang niet duidelijk genoeg. Als ik wel eens aan mensen vertel dat ik in Den Haag als Statenlid actief ben, zie ik vaak aan hun blik dat ze echt geen idee hebben. Dat geeft niets natuurlijk, maar de provincie besluit over veel meer dan de meeste mensen weten.”

De provincie is een beetje een onzichtbare overheidslaag, maar gaat juist over heel veel

Twee dagen per week is De Jager naast zijn eigen bedrijf kwijt aan zijn werk als Statenlid. ,,Woensdag werk ik altijd in Den Haag. Soms ben ik thuis online zaken aan het volgen of ik ben op werkbezoek. Op maandagavond bereiden we vaak voor met de fractie en daarnaast is er nog heel veel leeswerk. Die twee dagen per week zijn eigenlijk wat krap ingeschat. In het verleden had de SGP-fractie overigens net als in Sliedrecht een verbinding met de fractie van de Christen Unie. We gingen los de verkiezingen in en voegden daarna de fracties samen. De komende verkiezingen hebben we besloten om dat niet te doen, omdat de SGP op de hoofdthema’s er net iets anders in zit dan de Christen Unie.”

De Jager begrijpt wel dat mensen niet goed zien wat de provincie doet. ,,Als je je werkt goed doet, val je niet op. De provincie is een beetje een onzichtbare overheidslaag, maar gaat juist over heel veel. Ik leg het vaak als volgt uit: je hebt Dorp A en Dorp B. Als je van het ene dorp naar het andere wilt komen, moet je via een provinciale weg, dat wordt door de provincie geregeld. Maar ook het waterbeheer (samen met de Waterschappen) bijvoorbeeld. Water houdt zich niet aan gemeentegrenzen. Wij kijken met gemeenten mee hoe de ruimte in de provincie moet worden verdeeld. Neem als voorbeeld de voorgenomen bouw in Sliedrecht-Noord. Tot op heden zegt de provincie dat er in het Groene Hart niet gaat worden gebouwd. Maar de provincie ziet ook de noodzaak en vraagt de gemeente dan om plannen te maken voor de een goede ontsluiting van het gebied, want ‘eerst bewegen en dan pas bouwen’. Of bijvoorbeeld in Hardinxveld-Giessendam. In ‘t Oog moet daar woningbouw en bedrijventerrein worden geplaatst. Dat bedrijventerrein wordt al ontwikkeld, maar over de hoeveelheid woningen is nog discussie. Het gebied wordt namelijk begrensd door spoorlijnen. De toegangsweg kan door de spoorwegovergang niet goed worden ontsloten. Een tunnel onder het spoor door is voor de gemeente en de provincie niet te betalen. Wij als provincie kunnen met de gemeente optrekken richting de landelijke overheid om die ontsluiting toch geregeld te krijgen, zodat daar kan worden gebouwd. Het zijn dus voor de inwoners hele concrete zaken waar we in de Provinciale Staten over spreken.” 

De Jager staat voor de SGP op nummer 10 van de kieslijst voor de verkiezingen van Waterschap Rivierenland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie