Arie van den Berg
Arie van den Berg Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Arie van den Berg uit Hardinxveld-Giessendam heeft spijt van overstap naar T@B en geeft zetel terug aan SGP

15 november 2023 om 12:31 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM Raadslid Arie van den Berg (68) heeft spijt van zijn overstap van de SGP naar T@B. Daarom heeft hij besloten om te stoppen als raadslid en zijn zetel terug te geven aan de SGP. Fractievoorzitter Erik van den Bosch (SGP) is blij dat de partij zo zijn vijfde raadszetel weer terugkrijgt. Vandaag verscheen in het Kompas nog een ‘Raadspraat’ van de hand van Van den Berg over het openlucht zwembad.

Op 6 september werd bekend dat Arie van den Berg overstapte van de SGP naar coalitiepartner en lokale partij T@B. Van den Berg was sinds 2016 raadslid voor de SGP. Door zijn overstap werd T@B de grootste partij en had de SGP het nakijken. In een brief aan zijn dorpsgenoten schreef  hij over zijn motivatie om over te stappen. 

Met deze brief wil ik u graag informeren over mijn beslissing om over te stappen naar een andere politieke partij. Na zorgvuldig overleg en nadenken heb ik geconstateerd dat mijn idealen en visie beter aansluiten bij de standpunten en missie van T@B. Ik wil benadrukken dat deze beslissing niet lichtvaardig is genomen. Als lid van SGP heb ik altijd met volle overtuiging en enthousiasme bijgedragen aan de ontwikkeling van onze partij en de verwezenlijking van onze doelen. Ik heb veel geleerd en waardevolle ervaringen opgedaan binnen deze partij, en daarvoor wil ik iedereen hartelijk bedanken.

Volgens Arie van den Berg lijkt het opgeven van de raadszetel vrij plotseling, maar heeft hij gewikt en gewogen. ,,Ik ben tot de conclusie gekomen dat het niet eerlijk is wat ik heb gedaan. Ik had het beter niet kunnen doen, het was niet kies. Door mijn toedoen is de T@B beschadigd. Het leek vrij eenvoudig, de programma’s waren bijna hetzelfde, toch was het beter geweest het niet te doen.” 

De overstap zorgde voor reuring in de Hardinxveldse politiek; de overstap was vooral opmerkelijk omdat SGP en T@B coalitiepartners zijn. SGP fractievoorzitter Erik van den Bosch laat weten dat hij blij is dat zijn partij de vijfde zetel terug heeft. ,,Er is al heel veel over gezegd en dit is een persoonlijk besluit van Arie. Met een gezamenlijk persbericht hopen we dit op een professionele manier af te sluiten. We willen niet inhoudelijk ingaan op wat gebeurt is, dat zorgt alleen voor negatieve energie. Dit is niet goed voor Hardinxveld, het is zeker geen visitekaartje voor de politiek. We voeren als SGP liever het goede gesprek over wat goed is voor Hardinxveld-Giessendam.” Wie de opvolger wordt van Arie van den Berg voor de SGP is nog niet bekend. Eerstvolgende op de lijst zijn Johan de Jong (29); Mijndert de Jong (30) en Jaco Voorwinden (33).

In het gezamenlijke persbericht van SGP en T@B is opgetekend dat Arie van den Berg op 12 november liet weten dat hij met onmiddellijke ingang de politiek verlaat om redenen persoonlijk van aard.  ,,Door het vertrek van Arie van den Berg zal de SGP de 5e zetel weer terugkrijgen. De SGP hoopt snel duidelijkheid te kunnen geven wie namens de SGP de zetel  in de gemeenteraad zal innemen. Zowel de SGP als de T@B zeggen Arie hartelijk dank voor zijn bijdrage de achterliggende jaren aan de plaatselijke politiek. En wensen hem alle goeds toe voor de toekomst.”. 

Namens T@B geeft bestuursvoorzitter Henry van Helden een reactie op de ontwikkelingen. ,,We hoorden maandag van Arie dat  hij om persoonlijke redenen stopte. Wij waren totaal overrompeld, ook voor de SGP was dit verrassend.” Volgens Van Helden hebben de verwikkelingen geen gevolgen voor de coalitie. ,,Zijn overstap was een wel overwogen besluit van onze partij, al was het niet zo dat we hem met open armen ontvingen. Laten we het erop houden dat dit een goede leer is voor de volgende keer. Er is absoluut geen sprake van haat en nijd, we hebben ook gezamenlijk een persbericht gestuurd.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie