Walter Leendertse
Walter Leendertse Richard van Hoek
Column

Columnist Walter over een opmerkelijke politieke aardverschuiving in Hardinxveld-Giessendam

14 september 2023 om 09:04 Column

Afgelopen weekend hield de gemeente een Open Gemeentedag om naar eigen zeggen de inwoners een kijkje in de keuken te bieden. In en om het gemeentehuis waren er allerlei activiteiten te doen en in de raadzaal kon er worden gespeeddatet met raadsleden. Daar had ik, na de politieke aardverschuivingen van afgelopen week, wel zin in. 

Voor de mensen die het hebben gemist hierbij een verkorte interpretatie mijnerzijds: de SGP besluit met een andere fractievoorzitter verder te gaan, voormalig fractievoorzitter is niet blij, voormalig fractievoorzitter denkt even een dag ‘grondig’ na en besluit als een stampvoetend jongetje uitgerekend naar de partij (T@B) over te stappen die op veel fronten lijnrecht tegenover de SGP staat. Blijkbaar zijn idealen snel wendbaar wanneer je politieke status in het gedrang komt. Opmerkelijk. Van den Berg kwam na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 in de gemeenteraad, niet vanwege de vele stemmen -hij kreeg er slechts 34 van de 2359, omgerekend 0,14%, - maar vanwege het vertrouwen dat de SGP in hem had door hem op plaats 4 van de kieslijst te zetten. Des te zuurder dus dat uitgerekend degene met veruit de minste stemmen nu zorgt voor zetelroof bij deze partij. Je kunt dan een wollig afscheidsbriefje schrijven met daarin dooddoeners als ‘idealen, visies, missies en standpunten’, feit is dat je de mannenbroeders een behoorlijke dolk in de rug steekt. 

HG24 vond het ondertussen nodig om een volledige alinea in hun stuk te weiden aan het feit dat Van den Berg zich heeft laten gelden als een ‘toegewijd en betrouwbaar’ politicus. Het tegendeel is inmiddels bewezen dunkt me. Opmerkelijk, aangezien Van den Berg als gepensioneerd godsdienstdocent en pastoraal werker toch bekend zou moeten zijn met de geschiedenis van bijvoorbeeld Absalom en Judas en de afloop daarvan. Bij mij rijst dan vooral de vraag: Wie of wat waren in dit geval dan de dertig zilverlingen? De T@B kon hun geluk niet op. In een nét iets te enthousiast getikt stukje op hun site gaven ze aan ‘verheugd te zijn met de toetreding’ De tale Kanaäns was al een beetje hoorbaar. Halverwege het stukje kwam ik de volgende zin tegen: ‘Opmerkelijk is dat de T@B met open armen Arie van den Berg heeft ontvangen’ Naast dat de zinsbouw wat opmerkelijk is, vond ik vooral de zin überhaupt opmerkelijk. Wat wilde de T@B hier mee zeggen? Dat nieuwe leden normaal gesproken eerst een vernederend ontgroeningsritueel in de T@B-caravan ondergaan, maar dat die ongemakkelijkheden Van den Berg bespaard zijn gebleven? Was het een steek onder water richting de SGP? Wij ontvangen hem dus wél met open armen, lekker pûh? 

Het zal voor beide partijen wel wennen zijn. Van den Berg zal nu ineens op social media met populistische oneliners moeten gaan strooien en vrouwelijk gezag boven zich moeten tolereren en de T@B zal moeten dealen met het feit dat zaterdagse T@B-feestjes nu abrupt om middernacht worden afgekapt. Ook zullen de gezellige, huiselijke beats, die tijdens verschillende campagnefestiviteiten wordt ingezet, nu moeten worden afgewisseld met niet-ritmische mannenzang uit de Bovenkerk in Kampen. 

Tenslotte een persoonlijke noot: Beste Arie (want dat mag bij de T@B) je hoopt op begrip en respect voor je keuze. Weet je wanneer je dat van mij zou hebben gekregen? Als je na een intern geschil, in plaats van gebruik te maken van een, mijns inziens achterhaalde en oneerlijke, regel in het Nederlandse staatsrecht, de fractie had verlaten, de zetel beschikbaar had gesteld voor de volgende op de kieslijst, je netjes had aangemeld als lid bij de T@B om zo via de gebruikelijke weg op een kieslijst te komen. Dát had een ethische en integere keuze geweest waarbij je het respect van mij en vele anderen had verdiend. Nu kan ik enkel meeleven met de geamputeerde SGP-fractie en de wijze woorden van Psalm 118 vers 8 als tip meegeven. Ondertussen hoop ik stiekem dat je met weemoed terugdenkt, wanneer je met een stapel versgekopieerde flyers voor de opgepimte tweedehands T@B-sleurhut politieke zieltjes staat te winnen , terwijl je ook in een knaloranje, snelle SGP-bolide door Hardinxveld had kunnen scheuren.

Walter Leendertse

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie