Afbeelding
Google Streetview

Veel animo voor buitenbad bij De Duikelaar

25 september 2020 om 14:54 Recreatie

H’VELD-G’DAM Veel Hardinxvelders willen graag dat er weer een buitenbad komt bij zwembad De Duikelaar. Een peiling die recent is uitgevoerd door het Onderzoekscentrum Drechtsteden toont dat bijna 9 op de 10 inwoners behoefte hebben aan een buitenbad in Hardinxveld. En ruim 8 op de 10 zeggen daar ook daadwerkelijk gebruik van te gaan maken.

door Ward den Besten

De peiling was uitgezet onder ruim 3000 huishoudens. Ook is het burgerpanel van Hardinxveld naar zijn mening gevraagd en konden inwoners online de enquête invullen. Uiteindelijk is de vragenlijst ruim 1750 keer ingevuld. Volgens onderzoeker Daan Massie is dat een ongelooflijke respons.

Vooral ouders met jonge kinderen zijn enthousiast over de mogelijke opening van het buitenbad. Van hen zegt ruim 92 procent er te gaan zwemmen. Onder de 55-plussers is het enthousiasme met 71 procent het laagst.

Toch is een buitenbad in Hardinxveld voor die laatste doelgroep wel van belang om in de zomermaanden te gaan buitenzwemmen. Van hen zegt ruim de helft (55 procent) deze zomer niet te hebben gezwommen in een buitenbad of het open water. Terwijl de meeste jongeren (85 procent) en ouders (87 procent) wel het water hebben opgezocht. Vooral De Doetse Kom en de Merwede waren populair. 

Wat de inwoners verder van belang vinden is dat het buitenbad geschikt is voor kinderen. Ook moeten er goede zwemfaciliteiten zijn, zoals de grootte, een glijbaan of meerdere baden. En mensen vinden het belangrijk dat de toegangsprijs niet te duur is. In de enquête is voorgelegd wat hij of zij vindt van een toegangsprijs van 6 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen. Ongeveer 6 op de 10 inwoners zijn bereid dat te betalen.

Verder vindt haast iedereen dat er een ligweide moet komen, dat er een bad komt voor baby of peuters en dat er voldoende schaduwplekken zijn. 6 op de 10 respondenten willen dat het buitenbad ook op zondag open is. Een kwart wil dit juist niet.

Het buitenbad werd in 2012 als bezuinigingsmaatregel gesloten. Vorig jaar hebben zich bij de gemeente twee nieuwe ondernemers gemeld die met het buitenbadterrein aan de slag willen. Die hebben eerder laten weten dat het streven is om volgend jaar zomer open te gaan. 

Volgens wethouder Trudy Baggerman bestaat de kans dat het buitenbad wordt gecombineerd met andere bedrijvigheid ,,om het betaalbaar te houden’’. Gekeken wordt waar nog meer behoefte aan is, zegt ze. ,,Maar dat het leeft, is helder.’’

advertentie
advertentie