Drukte op de Peulenstraat-Zuid
Drukte op de Peulenstraat-Zuid Coalitie IJzergieterij

'Zekerheid dat IJzergieterij niet leidt tot verkeersellende'

5 februari 2020 om 07:33 Verkeer en vervoer

H'VELD-G'DAM Het CDA wil de zekerheid dat de bouw van de wijk IJzergieterij geen verkeersproblemen zal opleveren. Fractievoorzitter Wim de Ruiter heeft daarvoor vragen gesteld aan het college.

door Ward den Besten

Aanleiding is een eind vorig jaar verschenen verkeersrapport dat sterk bekritiseerd wordt door omwonenden.

Het verkeersonderzoek van Royal Haskoning is uitgevoerd, nadat bewonersverenigingen daarop hadden aangedrongen. Zij vrezen dat de komst van de nieuwe wijk tot verkeersoverlast leidt. In het nieuwe rapport staat echter dat de Rivierdijk-West en de Peulenstraat-Zuid bestand zijn tegen het extra verkeer.

Klankbordgroep IJzergieterij, Bewonersvereniging Nieuweweg en Bewonersbelangen Peulenstraat-Zuid zetten hun vraagtekens bij de bevindingen van Royal Haskoning. Volgens hen zijn de verkeersgegevens waarmee het adviesbureau heeft gewerkt niet relevant. Ook zou de gemeente het onderzoek hebben gestuurd om zo een bevestiging te krijgen van haar eigen verkeersoplossingen.

Het CDA wil van het college weten of het achter de uitkomsten van het verkeersonderzoek staat. Daarnaast vraagt De Ruiter of het college kan ,,garanderen dat er geen verkeersproblemen zullen ontstaan bij realisatie van de verkeersoplossingen".

De gemeente heeft eerder aangegeven dat het rapport wordt meegenomen in de verdere bestemmingsplanprocedure. Ook zei het college destijds zich niet te kunnen vinden in de negatieve reactie van de bewonersverenigingen en benadrukte dat ze betrokken zijn geweest bij de opdrachtformulering.

Vorige week uitte Liny de Jager (PvdA) forse kritiek op het college over hoe het gemeentebestuur omgaat met de bewonersverenigingen. In een column in deze krant schreef ze: ,,natuurlijk moeten er voor ons dorp toekomstplannen worden gemaakt, maar een uitspraak van een wethouder 'we kunnen het niet iedereen naar de zin maken' getuigt van weinig competentie naar de verschillende bewonersgroepen. Zoals het er nu naar uitziet worden de ingebrachte bezwaren ter zijde geschoven en worden alleen de belangen van de projectontwikkelaars en investeerders gediend."

advertentie
advertentie