Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Het Hobbelpaardje / 't Knaapje moet sluiten

Winkels

H'VELD-G'DAM Al 21 jaar staan de deuren aan Binnendams open voor koop en verkoop van tweedehands kinderspeelgoed en -kleding. Een brief op de mat, verstuurd naar aanleiding van een klacht bij de gemeente, kondigt aan dat Gerrie de Ruiter en Gieni van Wingerden hun winkel moeten sluiten of verplaatsen naar de Peulenstraat. Ze zouden geen toestemming hebben om een bedrijfje te hebben in het huidige pand. De optie Peulenstraat is onbetaalbaar voor het winkeltje zonder winstoogmerk. ,,We staan machteloos tegenover de gemeente, maar we voelen ons enorm gesteund door het dorp."

door Suzanne Heikoop

Het was, ruim 31 jaar terug, voor het timmerbedrijf van Gerrie's vader lastig om in de Peulenstraat te blijven. Met de renovatie van de Peulenstraat in 1984 werden er palen in de winkelstraat geplaatst, waardoor het bijna onmogelijk werd om hout te laden en te lossen. Ook kon de bedrijfsbus de stoep haast niet meer op of af. Na wat gesteggel met de gemeente en het verplaatsen van enkele palen, was het toch beter om uit de Peulenstraat te vertrekken. In Binnendams stond er al een tijd een boerderij te koop. Na mondelinge toestemming van de toenmalige wethouders, dat werd zo vaker gegaan, werd het pand met bestemmingsplan bedrijfsvoering aangekocht en startte hij zijn bedrijf aan Binnendams 50.

Er leek dus ook geen probleem te zijn toen Gerrie 21 jaar terug in hetzelfde pand een winkeltje begon. ,,Er was in de buurt vraag naar een plek om baby- en kinderspullen te verhandelen. Zelf heb ik acht kinderen, dus ik weet hoe snel spullen soms aan de kant gezet worden of niet meer passen. Ik schreef me in bij de Kamer van Koophandel, maakte een plank leeg en bezorgde flyers in de buurt. Het Hobbelpaardje was geboren." Al snel begon het zaakje te lopen. ,,Aanbieders kregen zeventig procent van de opbrengst, het overige geld werd gebruikt om de kosten te dekken. Eerst was ik er een enkel uurtje mee bezig, wat perfect te combineren was met mijn kinderen in het aangrenzende woonhuis. Al snel kwamen er plankjes en rekjes bij. Vriendin Gieni kwam steeds vaker helpen en startte er 't Knaapje bij, voor kinderkleding. Gieni: We verkopen alles wat met kinderen te maken heeft, ook bedjes en kinderwagens. Daarnaast helpen we ook veel goede doelen. Er gaan onder andere veel spullen naar pleegzorg en kinderziekenhuis Bethesda in Roemenië. Soms wordt er wel eens 's avonds laat gebeld; voor een spoedplaatsing in de pleegzorg is er acuut behoefte aan een bedje en wat kleding. Dan komen we meteen in actie. Ook de gemeente wees mensen regelmatig op het tweedehands zaakje in Binnendams. ,,Vluchtelingen en grote gezinnen werden doorgestuurd. Wij staan deze mensen graag met raad en daad bij."

Gerrie en Gieni verwachten van de volle werkweken geen enorme winst. Gerrie: ,,Als de kosten er maar uit zijn, is het goed. Soms verdienen we honderd euro in een maand, dat is dan een fijn extra zakcentje. We hebben dit opgestart om anderen en het milieu te helpen. Het is nu een hot item, maar toen waren we al bezig met duurzaamheid. Iedere keer wordt er weer iets nieuw gekocht en worden er daarvoor grondstoffen uit de aarde getrokken. Er wordt veel te veel weggegooid, terwijl veel spullen echt nog goed genoeg zijn voor een tweede kans. We verkopen ook geen rommel; alles is heel en netjes. Daarnaast heeft ons werk ook een grote sociale functie. Mensen ontmoeten elkaar hier en zorgen via de winkel voor elkaar. Het Hobbelpaardje / 't Knaapje is voor iedereen! Dat is onze drive om door te gaan."

Het doorgaan wordt de dames echter niet gegund. Gieni:,,Door een anonieme klacht kwam de gemeente in actie; een brief op de mat vertelde ons dat we per 2020 moeten stoppen. Er was geen mogelijkheid om bezwaar te maken. Er was nooit geklaagd, we dachten dat alles op orde was en zorgen voor zo min mogelijk overlast in de omgeving, dus deze brief kwam als een donderslag bij heldere hemel. Daarom zijn we met handhaving in gesprek gegaan en vroegen een gesprek met de wethouder aan. In dezelfde tijd werd er een nieuw dak op het pand geplaatst, waar af en toe een ambtenaar bij kwam kijken. Toen we handhaving en de wethouder vroegen om eens langs te komen, hadden ze alles al op foto's gezien. De ambtenaar had deze tijdens de dakwerkzaamheden zonder onze toestemming gemaakt. Toen waren de meeste spullen vanwege het dak tijdelijk beneden gestald, met als resultaat dat er een brandweercommandant van een andere gemeente op de stoep stond. We zouden acuut moeten sluiten omdat de brandveiligheid niet op orde was. De spullen waren echter al weer naar boven verplaatst, de commandant vond het keurig in orde en zag geen enkele reden tot acute sluiting van de winkel."

Toch komt de sluitingsdatum steeds dichterbij. Gerrie: ,,We staan machteloos. We hebben geen idee wie de klager is en waarom er geklaagd is, we weten alleen dat we weg moeten. Het besluit is gemaakt zonder onze inbreng. Toch voelen we ons enorm gesteund door het dorp. Een klant startte een schriftelijke petitie, de digitale werd ook vrij snel gemaakt. Een aantal politieke partijen zijn ook langs geweest en er zijn vragen gesteld in de raad. We hopen nog op een wonder, maar we zijn bang dat het spul op z'n eindje loopt. In januari kunnen mensen hun spulletjes ophalen en moeten we de deuren na 21 jaar van zorg en welzijn sluiten. En dat doet pijn."

De petitie voor de winkel is hier te vinden: https://www.petities.com/laat_de_2de_hands_kleding_en_speelgoed_winkel_het_hobbelpaardje_bestaan

Reactie van gemeente Hardinxveld-Giessendam: ,,Pas op het moment dat wij een klacht binnen krijgen, starten wij een onderzoek. Tijdens het onderzoek naar Het Hobbelpaard/ 't Knaapje in 2018, is aan het licht gekomen dat aan de Binnendams geen winkel mag worden gehouden. Wij hebben de dames hierover mondeling en schriftelijk ingelicht. Tijdens de gesprekken, eind 2018, hebben wij hen onze hulp aangeboden bij het vinden van een geschikte locatie. Wat ons betreft hoeft Het Hobbelpaardje/ 't Knaapje niet te sluiten. Ze kunnen alleen niet op deze plek blijven zitten. We willen alle ondernemers graag een plekje bieden in onze gemeente, maar wel op een hiervoor bestemde locatie. Ons aanbod om hen te helpen staat daarom nog steeds." 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie