Het nieuwe boezemgemaal komt naar verwachting vlak naast het reeds bestaande Kolffgemaal
Het nieuwe boezemgemaal komt naar verwachting vlak naast het reeds bestaande Kolffgemaal door Michielverbeek - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12264187

Nieuw kanaal definitief door Hardinxveld

28 november 2020 om 09:39 Verkeer en vervoer

H’VELD-G’DAM Een nieuw gemaal om overtollig water in de Alblasserwaard af te voeren, komt toch in Hardinxveld. Daartoe heeft het waterschap vrijdag besloten. Dat betekent dat er ook een groot kanaal wordt aangelegd die de Giessen met de Merwede verbindt.

door Ward den Besten

Het nieuwe boezemgemaal komt naar verwachting vlak naast het reeds bestaande Kolffgemaal dat via het Kanaal van Steenenhoek de afvoer is van de Linge. Het nieuwe gemaal zal daar hoogstwaarschijnlijk niet mee in verbinding komen te staan, maar krijgt een eigen kanaal richting de Giessen. Hoe dat tracé precies gaat lopen, wordt eind volgend jaar pas duidelijk. De bedoeling is dat het gemaal en kanaal in 2026 in gebruik worden genomen.

Het waterschap spreekt van een ,,historische wijziging in het eeuwenoude boezemsysteem” van de Alblasserwaard. Om de voeten in de polder droog te houden wordt al zes eeuwen al het water via Kinderdijk afgevoerd. Maar dat verloopt door klimaatverandering steeds moeizamer. Dat komt volgens het waterschap mede door de lange afstand die het water moet afleggen om bij Kinderdijk te komen, de opstuwende wind en de hogere rivierstanden.

Daarom was het waterschap al langer op zoek naar een extra locatie om water uit de polder in de rivier te lozen. Zowel Groot-Ammers als Hardinxveld kwam in beeld als potentiële locatie. Na onderzoek meldde het waterschap begin dit jaar dat de aanleg van een boezem in Hardinxveld ingewikkelder bleek dan gedacht. Het kanaal moet namelijk de A15, het treinspoor en de Parallelweg doorkruisen. En ook de aanwezigheid van forse kabels en leidingen maakte het project gecompliceerd.

Het waterschap richtte daarop zijn pijlen op Groot-Ammers. Als daar een groot kanaal met bijbehorend gemaal gerealiseerd kon worden, was dat in Hardinxveld niet nodig. Inmiddels heeft ,,een uitgebreid vergelijkingsonderzoek’’ plaatsgevonden. En dat laat volgens het waterschap zien ,,dat de locatie ten oosten van de bebouwde kom van (Beneden-)Hardinxveld de beste plek is’’.

Het nieuwe gemaal zal 1200 kuub water per minuut kunnen afvoeren. Dat is de maximale hoeveelheid water die in dezelfde tijd door het smalste stuk van de Giessen past. Mogelijk is in de toekomst in Groot-Ammers alsnog een extra gemaal nodig. Maar dat zal met 600 kuub water per minuut een stuk kleiner zijn. Daar wordt pas in 2035 weer naar gekeken.

advertentie
advertentie