Afbeelding
Rijkswaterstaat

Ook hier hoog water op komst; mogelijk sluiting coupures volgende week.

16 juli 2021 om 09:10 Verkeer en vervoer

HARDINXVELD-GIESSENDAM In Zuid-Limburg hebben zware regenval en hoogwater voor chaos gezorgd, maar ook in onze regio kunnen we de nodige problemen verwachten. In Woudrichem gaat Camping De Mosterdpot bijvoorbeeld evacueren en Waterschap Rivierenland verwacht komende week coupures te gaan sluiten. 

Er is veel regen gevallen in het stroomgebied van de Rijn en de Maas. De komende dagen komt dat water Nederland binnen. Dat zorgt voor hoge waterstanden op de Rijn, de Maas, de Waal en de Lek, vooral in het oosten van het rivierengebied. Tijdens de winterperiode is dit niet ongebruikelijk, maar in de zomer is dit heel speciaal. Een dergelijke waterstand is in de zomer al tientallen jaren niet voorgekomen. Op woensdag 14 juli was de waterstand bij Lobith tussen de NAP+ 11,00 en NAP+ 11,5- meter. Op dit moment wordt verwacht dat het water op zondag al stijgt tot NAP+ 14,5 meter bij Lobith. Ter vergelijking: dat is ongeveer net zo hoog als afgelopen winter. Na zondag lijkt de waterstand nog hoger te worden, de verwachtingen daarvoor zijn nog niet bekend. 

Nu al is duidelijk dat het hoogwater tot problemen leidt in de uiterwaarden bij Woudrichem. Hier moet, volgens het AD, camping De Mosterdpot evacueren. 


DIJKEN GEEN PROBLEEM Voor de dijken is deze hoogwatergolf geen probleem; ze kunnen deze hoogte prima aan. Wel verwachten we dat de meeste uiterwaarden en zomerpolders langs de Rijn en mogelijk ook een aantal van de Maas gaan onderlopen. De hoogwatergolf heeft vooral impact op het gebied vanaf de grens met Duitsland tot ongeveer net voorbij Gorinchem en Vianen. Het Waterschap adviseert mensen met belangen in de uiterwaarden en zomerpolders (campings, vee, gewassen) de berichten over het hoogwater nauwlettend te volgen op www.waterinfo.rws.nl en teletekstpagina 720. Ook lopen buiten de dijk op verschillende plaatsen parkeerterreinen onder. ,,Houd dit in de gaten als je je auto op zo’n parkeerterrein parkeert.” 

Het werk aan de dijkversterkingsprojecten Gorinchem-Waardenburg en Wolferen-Sprok ligt op dit moment stil. Op sommige plekken waar Waterschap Rivierenland aan de dijk heeft gewerkt, worden extra maatregelen getroffen. ,,Tussen Gorinchem en Waardenburg beschermen we bijvoorbeeld de buitenkant van de dijk extra door deze te bedekken.”


DIJKBEWAKING EN SLUITING COUPURES Vanaf een waterstand van NAP+13,00 meter inspecteren de waterschappers de dijken. Als de verwachte waterstand verder stijgt tot NAP+15,00 meter, gaat RWS mogelijk dijkposten inrichten en kan de vrijwillige dijkbewaking worden opgeroepen. ,,We verwachten in de loop van volgende week ook coupures te sluiten.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie