Afbeelding
pixabay.com/anncapictures

Hardinxveld hekelt bouwbeleid provincie

8 december 2021 om 11:40 Wonen

HARDINXVELD-GIESSENDAM Het college van burgemeester en wethouders van Hardinxveld-Giessendam zet zich af tegen het voorgenomen bouwbeleid van de provincie. Die wil namelijk dat er in de toekomst meer woningen komen door woningen dichter op elkaar te bouwen. Het college wil daar juist een rem op zetten. Bouwen is weliswaar noodzakelijk, zegt wethouder Trudy Baggerman, maar er moet ook voldoende ruimte zijn voor water en groen.

door Ward den Besten

De provincie Zuid-Holland werkt momenteel aan een nieuw omgevingsbeleid voor de lange termijn. Als gemeenten in de toekomst nieuwe wijken gaan bouwen, wil Zuid-Holland dat er per hectare zeker 30 tot 45 woningen komen. Een eis die de gemeente Hardinxveld te ver vindt gaan.

Die norm is volgens wethouder Baggerman geschikt voor steden, maar niet voor ,,plattelandsgemeenten’’, waar Hardinxveld volgens haar onder valt. ,,Dat er gebouwd moet worden, daar is Hardinxveld echt van overtuigd. Daar is de (gemeente)raad van overtuigd. Dat is niet het probleem. Maar we moeten wel bouwen naar wat er nodig en passend is bij het dorp’’, zegt Baggerman.

Volgens de wethouder past de provinciale ambitie niet bij ,,de plattelandsgedachte dat je wat ruimer kan wonen’’. En ook niet bij de wens van de gemeenteraad voor het ,,organisch ontwikkelen’’ van het dorp. Ze vindt dat gemeenten ,,maatwerk’’ moeten blijven leveren, zodat ,,we bij onszelf kunnen blijven’’.

De wethouder geeft aan dat bij de huidige ontwikkeling van de Blauwe Zoom wordt uitgegaan van 30 woningen per hectare. Maar voor de ontwikkeling van de grond aan de andere kant van spoor (’t Oog) wil de gemeente slechts 15 tot 30 woningen per hectare aanhouden. Ze verwacht dan ook dat ze daarover ,,een goede discussie’’ gaat krijgen met de provincie.

De woningdichtheidseisen van de provincie staan volgens Baggerman los van de huidige woningnood. Het nieuwe beleid is bedoeld voor plannen die nog gemaakt moeten worden. De uitvoering ervan zal pas op z’n vroegst over 10 tot 15 jaar zijn. ,,Plannen die we nu ontwikkelen komen pas in uitvoering op een moment dat je niet weet of je in een crisis zit’’, aldus Baggerman.

Dat op dit moment alles op alles gezet moet worden om woningen uit de grond te krijgen, staat volgens Baggerman buiten kijf. ,,Er moet gebouwd worden en er moet doorgepakt worden’’, zegt de wethouder. ,,En als er aannemers zijn die kunnen bouwen, dan moet ze ook bouwen.’’ Maar voor de lange termijn is het volgens haar belangrijker om naar de kwaliteit van de omgeving te kijken. ,,We willen groen, we willen leefbare wijken, we willen zuinig zijn op onze planeet.’’

advertentie
advertentie