De Langendam Hypotheken Verzekeringen BankzakenPeulenstraat 2473371 AM Hardinxveld-Giessendam0184-615156info@delangendam.nlwww.delangendam.nl
De Langendam Hypotheken Verzekeringen BankzakenPeulenstraat 2473371 AM Hardinxveld-Giessendam0184-615156info@delangendam.nlwww.delangendam.nl Richard van Hoek
Specialist

Een huis kopen als starter, door-stromer of senior

23 september 2020 om 17:06 Zakelijk

Een huis kopen doe je meestal maar een paar keer in je leven. Het zal dus nooit ‘gewoon’ worden. Er zijn zoveel zaken waar je op moet letten. Of je nu voor het eerst een huis koopt of misschien wel voor de laatste keer. Begeleiding van een ervaren financieel adviseur is altijd gewenst.

Laat ik bij de actualiteit beginnen. Op Prinsjesdag heeft het kabinet bekendgemaakt dat de overdrachtsbelasting voor ‘starters’ van 18 tot 35 jaar wordt verlaagd naar 0%. Wanneer je de plannen goed leest dan is ‘starter’ niet juist, maar geldt deze regeling voor iedereen van deze leeftijd die een huis koopt en er zelf gaat wonen. Ongetwijfeld is hier het laatste woord nog niet over gezegd en misschien wordt het plan nog aangepast. Hoe dan ook, voor jongeren is het wel iets om over na te denken wanneer je van plan bent een huis te gaan kopen.

VERHUIZEN OF VERBOUWEN De woning waar je nu in woont is eigenlijk te klein of hij voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Dan kan zomaar de vraag naar boven komen: ‘Wordt het tijd om te gaan verhuizen of is verbouwen ook een optie?’ Beide mogelijkheden hebben financiële gevolgen. Ga je spaargeld gebruiken of de hypotheek aanpassen? Verhuizen kan financieel soms erg aantrekkelijk zijn omdat je dan van je oude hypotheek met hoge rente af bent. Zo komt het regelmatig voor dat bij een verhuizing de maandlasten lager worden terwijl je in een groter en mooier huis woont.

Veel senioren hebben weer heel andere vragen. De één wil zo lang mogelijk in de huidige woning blijven wonen. Anderen zijn op zoek naar een mooi appartement. Een toekomstbestendige woning is ook een veel gehoorde wens. Ik merk dat er veel behoefte is aan advies over de mogelijkheden voor senioren.

Is een huis kopen voor senioren nog een optie?

Jazeker. Kopen kan juist heel aantrekkelijk zijn als u al wat ouder bent, zeker nu de rente zo laag is. Vaak is de hypotheeklast lager dan de huur. Uiteraard is uw persoonlijke situatie van belang. Een vraag die door veel senioren wordt gesteld is: ‘Kan ik mijn overwaarde gebruiken?’ Er zijn namelijk veel huizenbezitters met (veel) overwaarde. Regelmatig krijg ik vragen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld om de woning toekomstbestendig te maken of het pensioen aan te vullen. Ook hiervoor zijn mogelijkheden. Dit is echt maatwerk. Voor de één is het een prima optie voor de ander is het minder geschikt.

Of je op de woningmarkt nu een ‘starter’, ‘doorstromer’ of ‘senior’ bent? Voor iedereen geldt dat het heel belangrijk is om over alle mogelijkheden na te denken. Advies van een goede adviseur is in elke levensfase van groot belang!

Directeur / Financieel Adviseur Michael Kooyman

advertentie
advertentie