Michael KooymanDe Langendam Hypotheken Verzekeringen BankzakenPeulenstraat 247, Hardinxveld-Giessendam0184-615156info@delangendam.nlwww.delangendam.nl
Michael KooymanDe Langendam Hypotheken Verzekeringen BankzakenPeulenstraat 247, Hardinxveld-Giessendam0184-615156info@delangendam.nlwww.delangendam.nl Richard van Hoek
De Specialist

Pensioen: kun jij in je huis blijven wonen?

Zakelijk

Als het om pensioen gaat, vertonen veel mensen struisvogelgedrag. Ze denken dat pensioen ingewikkeld en duur is. Maar als je nu je kop in het zand steekt, kan dat later gevolgen hebben. Want, kun je dan nog wel in je huis blijven wonen?

Jouw inkomen na pensionering bestaat waarschijnlijk in elk geval uit AOW. De hoogte van een volledige AOW-uitkering bedraagt per maand netto €1.226,60 voor alleenstaanden. Als je getrouwd bent of samenwoont krijg je samen elke maand €1.677,10. En dat is geen vetpot (peildatum 1 juli 2021).

Je krijgt een volledige AOW-uitkering als je in de vijftig jaar voordat je met pensioen gaat in Nederland hebt gewoond. Zat je tijdelijk in het buitenland omdat je werkgever je daar had gedetacheerd? Ook dan krijg je een volledige AOW als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Een aanvullend pensioen is vaak nodig om te kunnen leven zoals je wilt. Bouw jij via je werkgever pensioen op en ben je nieuwsgierig wat je inkomen is nadat je bent gepensioneerd? Kijk dan even op mijnpensioenoverzicht.nl om een idee te krijgen. Houd er rekening mee dat deze bedragen niet 100% vaststaan. Ook zul je voor dat geld later minder kunnen kopen dan nu, omdat alles nou eenmaal elk jaar een beetje duurder wordt.

Vaak bieden werkgevers een pensioenregeling aan, maar dat is niet altijd het geval. En als je zzp’er of ondernemer bent, zul je zelf voor je pensioen moeten zorgen. Dat kan bijvoorbeeld met een lijfrente of een ander pensioenproduct. Die vind je overigens niet terug in Mijn Pensioenoverzicht. Wel krijg je elk jaar een overzicht van de bank of verzekeraar waar je het product hebt afgesloten.

Pensioenregelingen zijn per bedrijf en per branche vaak anders. Daardoor kun je een pensioengat hebben als je meerdere werkgevers hebt gehad. Ook als je minder dan veertig jaar pensioenpremie betaalt, krijg je minder uitgekeerd. En als jouw pensioenregeling een middelloonregeling is, wordt je uitkering niet gebaseerd op je laatst verdiende salaris, maar op het gemiddelde salaris tijdens je werkzame leven.

Als je een pensioentekort hebt, kun je vaak met fiscaal voordeel geld overhevelen naar een pensioenproduct, zoals een lijfrente. De hoogte van dit bedrag wordt jaarruimte genoemd. Als je eerder een pensioentekort had, mag je de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar gebruiken. 

Een andere manier om later meer besteedbaar inkomen te hebben, is het aflossen van je schulden. Je hypotheek, bijvoorbeeld. Het voordeel is dat je maandelijkse kosten omlaag gaan. Maar als je al je spaargeld in stenen stopt, kun je het niet meer voor iets anders gebruiken. Tenzij je je huis verkoopt, natuurlijk.

Vraag jij je af of je wel voldoende inkomen hebt nadat je bent gepensioneerd? Wil je weten of je jaarruimte hebt en hoe je die het beste kunt benutten? Maak dan eens een afspraak. Als Erkend Financieel Adviseur breng ik niet alleen in kaart wat je ongeveer aan inkomen kunt verwachten, maar kijk ik ook naar je uitgaven en aanvullende wensen.

Directeur / Financieel Adviseur Michael Kooyman

De Langendam Hypotheken Verzekeringen Bankzaken Peulenstraat 247, Hardinxveld-Giessendam, 0184-615156, info@delangendam.nl, www.delangendam.nl.

advertentie