Medewerker Pedaja
Medewerker Pedaja vrijwilliger Alzheimercafé

Alzheimercafé Hardinxveld-Giessendam over open deuren voor mensen met dementie

9 februari 2024 om 12:22 Zorg

HARDINXVELD-GIESSENDAM In het Alzheimercafé van woensdag 28 februari wordt door medewerkers van Pedaja, stichting Waardeburgh, uitleg gegeven over ‘Leven in Vrijheid’ en met name het openstellen van deuren van de zorginstelling voor alle bewoners.

Per 1 januari 2020 is de wet Zorg en Dwang in werking. Dit is een wet die gaat over onvrijwillige zorg in de thuissituatie, in verschillenden woonvormen en in het verpleeghuis. Met deze Wet Zorg en Dwang (WZD) is het van belang dat organisaties een visie op vrijheid en veiligheid hebben, waarin de omgang met onvrijwillige zorg wordt beschreven en de vrijheid en veiligheid van een bewoner centraal staat. In deze context is het belangrijk dat organisaties werken vanuit vrijwillige zorg en zo veel mogelijk onvrijwillige zorg voorkomt. Hoe kunnen zorgorganisaties verantwoording nemen voor het vinden van een balans bij het bieden van vrijheid en veiligheid voor een bewoner, met als uitgangspunt dat het leefplezier van iedere individuele bewoner het hoogste goed is?

Met de Wet Zorg en dwang is het verplicht deze vrijheid te regelen. Medewerkers van Pedaja vertellen hoe Leven in Vrijheid in hun organisatie is geregeld. In letterlijke zin is dit door het openstellen van alle deuren in het zorgcentrum zodat bewoners vrij rondlopen in en buiten het huis. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zogenoemde leefcirkels. Dit is een zorgtechnologie waarmee de bewegingsruimte voor elke bewoner op maat wordt ingeregeld.  Maar Leven in vrijheid betekent meer dan alleen bewegingsvrijheid. Het betekent ook dat bewoners, in deze levensfase zoveel als mogelijk de vrijheid krijgen om hun eigen leven vorm te geven. Elke bewoner heeft zijn of haar eigen levensverhaal en daarmee ook een eigen, specifieke zorgvraag. Er wordt gewerkt aan maximale vrijheid die bewoners kunnen ervaren en beleven. En dat kan zomaar betekenen dat een bewoner eens gezellig aanschuift bij de lunch van medewerkers. 

In het Alzheimercafé is iedereen welkom. Het is een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar informatie wordt gegeven, maar ook dat men onder het genot van kopje koffie of thee of glaasje fris met elkaar in gesprek gaan, met elkaar vreugde en verdriet delen. Dit keer is het café in Pedaja, Claversweer 1, 3371 PR Hardinxveld Giessendam. Inloop vanaf 19.00 uur, programma 19.30 uur tot ongeveer 21.00 uur.

Meer info via hardinxveldalzheimercafe@gmail.com of bellen met 06-49998054

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie