Volkstuintjes moeten wijken

25 juli 2007 om 00:00 Nieuws

De tuinbezitters hebben vorige week een brief gekregen waarin wordt medegedeeld dat de volkstuinovereenkomst per 16 oktober 2007 wordt opgezegd. Drs. E. Gürke, regiodirecteur ProRail Randstad Zuid, stelt in de brief: ,,Als spoorbeheerder en -verkeersleider heeft ProRail de taak om de veiligheid op en langs het spoor te garanderen. Wij zijn er ook verantwoordelijk voor dat treinen ongehinderd kunnen rijden. Het treinverkeer ondervindt vaak hinder van spoorlopers, vandalisme, overwaaiend afval, spelende kinderen en loslopende huisdieren. Hierdoor ontstaan flinke vertragingen en soms zelfs (ernstige) ongelukken. Ook in gebieden met volkstuinen zien wij de treinhinder sterk toenemen. Bovendien zijn tuinen vaak onveilig gelegen of alleen via de spoorbaan bereikbaar. Wij hebben daarom besloten deze gebieden te ontruimen en de spoorberm in te richten als natuurgebied. Het gebied waarin u van ons uw tuin huurt valt in deze categorie.”

Pro Rail: Veiligheid op spoor gaat voor H’VELD-G’DAM - ‘Deze grond zal dit najaar ontruimd worden’. De boodschap van spoorbeheerder ProRail aan volkstuinbezitters langs het Hardinxveldse spoor is even duidelijk als onaangenaam: de tuintjes moeten weg, zodat de veiligheid op en langs het spoor wordt vergroot.

Gürke begrijpt dat dit ‘een onaangename maatregel kan zijn’. ,,De veiligheid van het spoor en de eigen veiligheid staan echter voorop. Voor gewassen die door de ontruiming eventueel verloren gaan, bestaat een vergoedingsregeling.” ProRail wijst tuinders en recreanten die de activiteiten voort willen zetten in een aparte bijlage op volkstuinverenigingen in de buurt.

advertentie
advertentie