Meldpunt voor zorgwekkende situaties

19 december 2007 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,Onlangs kregen we een melding van een medewerkster van een verzorgingshuis. Zij gaf aan zich zorgen te maken over een overbuurvrouw. Deze overbuurvrouw maakte op haar een verwarde indruk. Vanuit het meldpunt is toen navraag gedaan, onder andere bij huisartsen uit de buurt. Uit het onderzoek van het meldpunt kwam naar voren dat het een ouder, zichzelf verwaarlozend, zogenaamd zorgmijdend echtpaar betrof. Uiteindelijk is het gelukt, mede met hulp van de huisarts en de extra murale zorg, het echtpaar te laten opnemen in de dagbehandeling van het verpleeghuis. In de goede samenwerking en afstemming zit de kracht van het meldpunt ZO."

Eline Kortman, coördinator van het Meldpunt Zorg en Overlast (foto), vertelt over het succes van dit Meldpunt. Het punt heeft al 1500 meldingen gekregen over zorgwekkende situaties, overlast en huiselijk geweld. Iedereen die zich zorgen maakt over iemand in zijn of haar omgeving, die vermoedt dat er sprake is van huiselijk geweld of overlast heeft van iemand, kan telefonisch contact met het Meldpunt ZO opnemen. Zo kan onder andere gemeld worden over buurtgenoten of familieleden die zichzelf of anderen verwaarlozen of sociaal geïsoleerd zijn, woningvervuilingen, mensen die (extreme)overlast veroorzaken, 'multi problem gezinnen' en huiselijk geweld. Bij een melding wordt zoveel mogelijk informatie gevraagd over de persoon of situatie waarover wordt gemeld. Anoniem melden kan ook. De melding wordt geregistreerd en de problematiek wordt verder onderzocht. Vervolgens wordt beoordeeld welke vorm van hulp gewenst of noodzakelijk is.

Als een persoon al bekend is binnen de hulpverlening kan een directe doorverwijzing naar de betreffende instantie plaatsvinden. Als de persoon nog niet bekend is, wordt de melding tijdens het coördinatorenoverleg besproken en wordt bekeken naar welk zorgnetwerk of specialistisch team de melding verwezen kan worden. Vervolgens wordt de melder geïnformeerd over de vervolgacties.

Er kan op verschillende manieren worden gemeld: telefonisch via 0909-6353786 (op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur). E-mail: meldpuntzo@ggdzhz.nl. Schriftelijk: GGD Zuid-Holland Zuid, t.a.v. Meldpunt ZO, Postbus 166, 3300 AD Dordrecht.

Coördinatie

Het Meldpunt is begin 2006 opgericht en wordt bemenst door vaste medewerkers van de afdeling Vangnet en Advies van de GGD Zuid-Holland Zuid. De coördinatie van het Meldpunt ZO ligt in handen van de GGD ZHZ. Sinds de start van het meldpunt zijn in de regio veertien zorgnetwerken en een aantal specialistische teams samengesteld. De (zorg)meldingen worden verwezen naar en verder behandeld in de zorgnetwerken en/of specialistische teams. Aan de zorgnetwerken nemen onder andere geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijk werk, woningcorporaties, politie, verslavingszorg, thuiszorg en de regionale sociale dienst deel. De specialistische teams zijn: het Regionaal Hulpverleningsteam huiselijk geweld, Gezinscoaching Drechtsteden, Gorinchem en Sliedrecht, Netwerk Hulpverlening en Huisvesting, Laatste kans op wonen, Toeleidingsteam overlastgevers en het team woningvervuilingen.

Informatie: www.ggdzhz.nl/meldpuntzo

advertentie
advertentie