100 bomen weg op Peulenlaan

3 december 2008 om 00:00 Nieuws

Robert Philippo is boos. De inwoner van de Apollostraat vindt het ‘hartstikke zonde’ dat de honderd abelen langs de Peulenlaan worden gekapt. ,,Ik ben bezig met het inzamelen van handtekeningen, want we zijn in een vergevorderd stadium om gezamenlijk op te treden richting de gemeente. De argumenten die de gemeente aandraagt voor de kap van de bomen zijn niet-steekhoudende schijnargumenten. Zo zegt de gemeente dat de bomen al vijfentwintig jaar op de Peulenlaan staan en nog maar tien jaar meekunnen. Specialisten stellen dat deze bomen wel honderd jaar oud kunnen worden. Het gaat namelijk om de grauwe abeel en niet om de Canadese populier. De gemeente veronderstelde dat die laatste langs de Peulenlaan staat en die boom heeft inderdaad een kortere levensduur.”

‘Niet kappen is uitstel van executie’ H’VELD-G’DAM - Wie in de zomer Hardinxveld-Giessendam binnenrijdt via de Peulenlaan, komt in de schaduw van een bladerdak van lange bomenrijen terecht die de laan aan beide kanten omsluiten. Als het aan het college van b&w ligt, is dat over een tijdje helemaal anders. Voor het plan van revitalisering van industrieterrein De Peulen moet meer ruimte worden gemaakt voor parkeerplaatsen en moeten de bomen uit de grond. Iets waar niet iedereen blij mee is. Actievoerders spreken van ‘zeer slecht rentmeesterschap’.

Door Marjanne Dijkstra

Wethouder Theo Boerman begrijpt dat de bomen de mensen aan het hart gaan, maar ziet geen andere oplossing. ,,We zijn begonnen met de revitalisering van industrieterrein De Peulen, dat betekent dat het gebied opnieuw wordt ingericht. Het is provinciaal- en rijksbeleid dat we zo goed mogelijk moeten omgaan met industrieterrein voordat we nieuwe terreinen mogen aanleggen. Bij De Peulen hebben we een tekort aan parkeerplaatsen en die willen we realiseren door kopse parkeervakken te maken aan de kant van het industrieterrein. De bomen die daar staan wortelen heel oppervlakkig en raken beschadigd als we daar aan het werk gaan. We kunnen die bomen natuurlijk laten staan, maar dan kunnen we ze over tien jaar alsnog uit de grond halen omdat ze te beschadigd zijn. Dan kunnen we nu beter meteen deze bomen weghalen en nieuwe in de plaats zetten. Ook aan de A15-kant van de laan komen eikenbomen te staan.”

‘Een fabeltje’ noemt Philippo de wortelbeschadiging van de bomen door de werkzaamheden. ,,Inmiddels zijn er prima technieken om dat te voorkomen. Daarbij komen er Amerikaanse moeraseiken in de plaats van de abelen te staan. Die eik is een uitheems ras dat niet in onze polderomgeving past. Laat de gemeente eerst maar eens met goede argumenten bewijzen dat het echt niet anders kan. De gemeente heeft het ook over de zichtkwaliteit, maar dat het industrieterrein straks beter te zien is, vind ik niet mooi.” Wethouder Theo Boerman is het daar niet mee eens: ,,Het wordt een fraai en evenwichtig gebied en ook op het industrieterrein komen bomen. Industrie kan ook mooi zijn, ik kan een gebouw net zo aantrekkelijk vinden als een boom.” Boerman realiseert zich goed dat de bomen gevoelig liggen in de gemeente én in de raad.

,,Ik geloof best dat mensen bomen mooier vinden, maar dit is een afweging in het geheel. Nu niet kappen is voor de bomen uitstel van executie. Ik heb de volle overtuiging dat de Peulenlaan en omgeving over vijftien jaar weer een mooi groen gebied is. Met de informatie die ik heb verdedig ik ons plan, het is in mijn ogen de beste optie.” Philippo en de zijnen zijn daarvan niet overtuigd. ,,We denken in stappen”, geeft Philippo aan. ,,Het is een idioot verhaal dat de bomen moeten worden gekapt. Met specialisten op het gebied van bomen en wegenbouw zullen we het college en de raad proberen te behoeden voor deze misstap.”

Komende dinsdag vindt aansluitend aan de raadsvergadering van 19.30 uur een commissievergadering plaats over de plannen voor De Peulen.

advertentie
advertentie