Kraaijeveld: ‘Ik heb een rood hart’

28 april 2010 om 00:00 Nieuws

,,Ik ben recht door zee, toegankelijk, samenwerkingsgezind en ik sta open voor mensen en ideeën.” De nieuwe ‘rode man’ van Hardinxveld-Giessendam weet zichzelf goed te typeren. ,,Ik heb een rood hart. Lokaal gezien ben ik een echte PvdA-man. Wij staan voor sociaal zwakkeren en sociale voorzieningen, maar ook voor verenigingen, horeca en recreatie. Dat spreekt me erg aan.”

H’VELD-G’DAM - ‘Helemaal leuk’ vindt hij het dat hij de nieuwe wethouder van de PvdA is. Eelke Kraaijeveld, met zijn 28 jaar één van de jongste wethouders van Nederland, brengt vanaf vandaag een frisse wind in het nieuwe college van B&W. ,,Mijn frisse blik is mijn kracht. Ik wil vanuit het perspectief van jongeren mijn inbreng geven in de Hardinxveldse politiek.” Door Ariënne Megchelsen

Eelke gaat zich de komende jaren sterk maken voor Jeugd, Onderwijs en Sport; onderwerpen die hem op het lijf geschreven staan, gezien zijn baan als Adviseur Sport bij ‘Sportbedrijf - Gemeente Dordrecht’ en zijn voorzitterschap van Gymnastiekvereniging OKK. ,,Ik vind het heel belangrijk dat ieder kind dezelfde kansen heeft om zichzelf te ontwikkelen en te ontplooien. Ik ben altijd veel met jongeren bezig geweest: lesgeven op de sportvereniging, samen een week op zomerkamp. Wat ik zo leuk vind aan jongeren, is dat ze zo enthousiast zijn in alles wat ze doen. Ze ontwikkelen enorm snel. Ik ben een tijdje trainer van de selectie geweest; je ziet per jaar dat die kinderen zo hard groeien in wat ze kunnen. Dat vind ik fantastisch om te zien. Je moet alleen wel zorgen dat de basis goed is, zodat kinderen die ontwikkeling ook kúnnen maken.”

Benjamin

Grote ambities dus, maar veel ervaring als politicus heeft Eelke nog niet. Hoewel hij altijd al geïnteresseerd was in politiek., was hij geen lid van de PvdA. ,,Achter de schermen sprak ik al regelmatig met Kim Putters. We kenden elkaar van de Erasmus Universiteit en van de Scouting. Kim kende mijn achtergrond dus al wel. Ik vond het een grote eer dat hij mij vroeg om wethouder te worden.” In eerste instantie raakte het wethouderschap een beetje op de achtergrond, toen bij de verkiezingen bleek dat de PvdA twee zetels verloor. Toen het grote winnaar T@B toch niet lukte om een college te vormen, kwam de PvdA plotseling weer in beeld en werd Kraaijeveld alsnog naar voren geschoven als wethouderskandidaat. Als de Benjamin van het stel nam hij vervolgens deel aan de collegevergaderingen.

,,Tijdens de coalitiebesprekingen over de vorming van het coalitieprogramma zei ik af en toe: ‘Misschien een vreemde vraag, maar waarom zien wij dit zo?’. Gelukkig vonden ze dat helemaal niet erg. Ik merk juist dat mijn frisse blik echt gewaardeerd wordt. Juist doordat ik nog relatief jong ben en niet zoveel ervaring heb, zie ik sommige dingen scherper en kan ik onderwerpen op een andere manier benaderen. Er stonden bijvoorbeeld een aantal erg algemene formuleringen in het programma. Dan stelde ik de vraag: ‘Staat hier wel wat we ermee willen bereiken?’ Door mijn inbreng zijn een aantal punten wat scherper geformuleerd.”

Samenspel

Nog even terug naar de grote verliezen van de PvdA. Op Eelke rust de schone taak om het vertrouwen van een aantal kiezers weer terug te winnen. ,,We hebben een sterk team met nieuw talent. Niek Verkaik is daar met zijn 21 jaar als burgerraadslid de meest opvallende van. Ik ben echt voor de PvdA als je ziet hoe krachtig en betrokken de partij is. De burgers hebben dat de afgelopen periode alleen onvoldoende gezien. ‘Iedereen telt mee’: we mogen en móeten niemand vergeten, vooral de kwetsbare groepen niet.” Om dit te bereiken, wil de kersverse wethouder zich de komende vier jaar sterk maken voor haalbare initiatieven van burgers. ,,De toegankelijkheid van de politiek moet verbeteren. We willen burgeravonden houden waar de stem van de burgers wordt aangehoord, afgewogen en meegenomen in het beleid. Er moet een goed samenspel ontstaan tussen burgers en politiek. Ik zou het mooi vinden als in de loop van de jaren de burgers het gevoel krijgen dat ze bij mij als wethouder terecht kunnen, ook al zal ik misschien regelmatig uit moeten leggen dat niet alles zal kunnen.”

De jonge politicus heeft nog een lange loopbaan voor zich. Heeft hij ambities voor de landelijke politiek? ,,Ik sluit geen ambities uit, dat heb ik nooit gedaan, maar de komende vier jaar wil ik me helemaal op Hardinxveld-Giessendam richten. Als ik iets doe wil ik het goed doen. We gaan een moeilijke tijd tegemoet waarin we de financiële situatie van Hardinxveld-Giessendam weer gezonder willen maken. Het zal best lastig worden om ons beleid op dat terrein te verdedigen. Dus ik ga eerst in de lokale politiek maar eens zo goed mogelijk mijn best doen.” Daarin wil hij voortbouwen op de fundamenten die zijn voorganger, Teun Sluimer, heeft gelegd. ,,Hij is in de afgelopen jaren erg onder vuur genomen. Maar als je kijkt naar het collegeprogramma dat het vorige college opgesteld had, heeft hij daarvan veel bereikt. We moeten eerlijk de balans opmaken door ook te kijken naar wat er wel is bereikt. De enorme drive die Teun Sluimer had, wil ik graag van hem meenemen.”

advertentie
advertentie