Elisabeth van Leeuwen regionaal ambassadeur jeugdwerkloosheid

15 november 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - Ambassadeur jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk bracht maandag 11 november een werkbezoek aan de regio. Wethouder Elisabeth van Leeuwen-Klink van Giessenlanden werd tijdens het bezoek benoemd als regionaal ambassadeur. Het doel: het aantal jeugdwerklozen in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden omlaag brengen. Nu zijn dat er zo'n 570, weliswaar lager dan het landelijk gemiddelde, maar nog altijd teveel. Het moet met minimaal 170 worden teruggebracht.

Het werkbezoek van Sterk werd benut om een verbinding te leggen tussen verschillende partijen in de regio en om afspraken te maken over concrete acties en oplossingen voor eventuele knelpunten. Er is onder andere gesproken met vertegenwoordigers van het (technisch) bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, de Regionale Sociale Dienst en de samenwerkende gemeenten. Ook bezochten Sterk en Van Leeuwen, samen met een aantal jeugdige werkzoekenden, Damen Shipyards.

Sterk is in april aangesteld door het kabinet in het kader van de Aanpak Jeugdwerkloosheid. De Ministers Asscher (SZW) en Bussemaker (OCW) stellen € 50 miljoen extra beschikbaar om de jeugdwerkloosheid te bestrijden en te voorkomen. De arbeidsmarktregio's in Nederland hebben hiervoor actieplannen aangeleverd. In het actieplan van de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden wordt gezocht naar korte en lange termijn oplossingen om de arbeidspositie van jongeren te verbeteren. Er wordt onder andere gekeken of opleidingen voldoende aansluiten en gewerkt aan het creëren van draagvlak bij werkgevers. Met het ambassadeurschap van Van Leeuwen moeten die acties een impuls krijgen. Van Leeuwen: "Ik heb veel zin om dit op te pakken. Dat zal zich met name uiten in contacten met werkgevers, zodat jeugdwerkloosheid bij hen nóg hoger op de agenda komt te staan."

advertentie
advertentie