‘Trouwtarieven moeten nagekeken worden’

21 december 2013 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – De gemeente gaat onderzoek doen naar de kosten voor het trouwen op een vrije locatie. Tijdens de vaststelling van de gemeentelijke tarieven voor 2014 afgelopen donderdagavond, merkte de PvdA op dat de desbetreffende tarieven hetzelfde zijn als een huwelijksvoltrekking in een bijzonder huis. ,,Dat is oneerlijk.’’

Door Annika Both

De PvdA meent dat er geen onderbouwing is voor de bedragen en dient daarop een motie in tot nader onderzoek. Niek Verkaik, fractievoorzitter: ,,Zo betaalt een huwelijkspaar op zaterdag 200 euro meer, omdat dan het gemeentehuis eigenlijk dicht is, en dan de kosten voor de verlichting en verwarming betaald moeten worden. Echter betaalt het paar op de vrije locatie ook de som van 786,60 euro, terwijl er niet van dezelfde faciliteit gebruik wordt gemaakt.’’ Ook zit er veel verschil tussen de tarieven op de verschillende dagen. Het trouwen op een maandag en dinsdag kost 396,20 euro en op woensdag, donderdag en vrijdag 583,60 euro. Dat geldt voor het voltrekken van een huwelijk in een bijzonder huis èn op een vrije locatie. ,,Ik mis een degelijke beredenering voor de kosten.’’ Wethouder Theo Boerman brengt in herinnering dat de trouwlocatie aan bepaalde eisen – onder andere op het gebied van parkeren, rolstoeltoegankelijkheid en brandveiligheid – moet voldoen en dat dat kosten met zich meebrengt. ,,Wanneer er meer dan vijftig mensen aanwezig zijn, moet er een tevens evenementenvergunning aangevraagd worden.’’ Verkaik heeft respect voor de regelgeving, maar denkt ook ‘dat je zo bezig kunt blijven’.

Doordat de SGP en de ChristenUnie de motie steunen, behaalt deze een meerderheid. Wanneer blijkt dat de kosten kunnen worden bijgesteld, is de opdracht van de motie dit met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2014 te doen. Wie dus trouwt voordat de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn en teveel betaalt, krijgt het verschil van de gemeente terug.

advertentie
advertentie