Familiebedrijf Timmer bestaat 90 jaar

13 mei 2014 om 00:00 Ondernemend

H'VELD-G'DAM - Het is deze maand negentig jaar geleden dat boerendaggelder Wim Timmer begon met de verkoop van klompen en touw. Aanvankelijk deed hij dit vanuit zijn schuurtje. De zaken ging zo goed dat in 1928 het eerste winkelpandje aan de Binnendams kon worden geopend. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer van het familiebedrijf Timmer. Kleinzoon Wim is eigenaar van de gelijknamige MCD vestiging op het Peulenplein.

Door Ria Scholten

Een klein boekje, ooit een relatiegeschenk van de firma A. van Houwelingen uit Giessen-Oudekerk, maakt melding van de omzetten die door grootvader Timmer in 1928 werden behaald. De gemiddelde weekverkopen bedroegen 22 gulden. ,,In de loop van de tijd werd het winkelpand te klein en in 1954 werd gekozen voor nieuwbouw op de hoek Oranjestraat/Binnendams", vertelt Wim. ,,In nummer 8 van de eerste jaargang uit 1954 van Het Kompas voor het platteland werd melding gemaakt van de opening van het bedrijfspand. ,,Mijn vader gaf hiermee blijk van dapper ondernemerschap, want voor die tijd was het een luxe en compleet ingerichte winkel."

Wim heeft alle jaarstukken in zijn bezit en daarop is de ontwikkeling van de bedrijfsactiviteiten goed te zien. Ook vrijwel alle vergunningen, die vereist waren om de zaak te mogen runnen, zijn bewaard gebleven. Een document uit 1951 meldt dat 'vergunning wordt verleend tot uitoefening van kleinhandelaar in tabaksfabrikaten'. Op 17 december 1945 nam Wim's vader Leen de zaak over van zijn moeder.

In 1960 is er een stuk aan het pand gebouwd en werd overgeschakeld op snelbediening. ,,De artikelen lagen afgewogen en voorverpakt in de winkel en waren duidelijk voorzien van een prijs", vertelt Wim. ,,Dit was, net als de grote diepvrieskast die in de winkel stond, bijzonder vooruitstrevend. Timmer was in die tijd de grootste winkel van Hardinxveld, want de mensen konden er ook terecht voor rook- en drogisterijartikelen, huishoudelijke artikelen, textiel, stoffen en speelgoed."

De zaak is in 1973 verhuisd naar het Peulenplein. ,,Op mijn veertiende ben ik bij mijn vader Leen gaan werken en gaandeweg in het bedrijf gegroeid", meldt Wim tot besluit. "De bedrijfsnaam is jarenlang L. Timmer & Zn. geweest. In 2002 heb ik de zaak volledig overgenomen en is de naam gewijzigd in Supermarkt Wim Timmer. Sinds 2012 zijn we aangesloten bij MCD."

Uiteraard wordt er deze maand stilgestaan bij het jubileum. In de winkel nemen drie borden met oude foto's de klanten terug in de tijd. Daarnaast zijn er verschillende acties. Bij drie pakjes vleeswaren wordt een grappig spaarpotje cadeau gegeven. Voor veel artikelen geldt een actieprijs van negentig eurocent. Inwoners van Hardinxveld, die dit jaar ook hun negentigste verjaardag vieren, kunnen dit bij Wim melden en krijgen een leuke attentie thuisbezorgd.

Foto-onderschrift:

1954: Leen Timmer (l.) met aan zijde echtgenote Gré en een aantal familieleden.

advertentie
advertentie