Afbeelding
Pixabay.com

Geen extra maatregelen tegen lage vaccinatiegraad

14 september 2021 om 11:16 Corona

HARDINXVELD-GIESSENDAM Hardinxveld bungelt onderaan de vaccinatielijst, die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onlangs heeft vrijgegeven. Voor het college van burgemeester en wethouders is de lage vaccinatiegraad nog geen reden om extra actie te ondernemen. ,,Het blijft een persoonlijke kwestie”, zegt burgemeester Dirk Heijkoop.

door Ward den Besten

Van alle Hardinxvelders boven de 12 jaar is 58 procent volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Daarmee staat Hardinxveld net in de top 10 van gemeenten met de laagste vaccinatiegraden. Urk staat met 20 procent helemaal onderaan. Ook een aantal andere gemeenten uit de Biblebelt scoren laag. Van de omliggende gemeenten doet met name Alblasserdam het niet veel beter dan Hardinxveld. Daar is 59 procent van de 12-plussers volledig ingeënt.

Burgemeester Heijkoop ziet dat ,,de percentages achterlopen”, maar zegt dat er nog geen aanvullende acties worden ondernomen om de vaccinatiegraad op te schroeven. Wel benadrukt hij dat ze blijven proberen de mogelijkheid tot prikken ,,laagdrempelig te houden”. Een voorbeeld die hij daarvoor noemt is de prikbus van de GGD die door de wijken rijdt.

Ook zorgwethouder Trudy Baggerman wijst op de acties die regionaal door de GGD worden ondernomen om meer mensen een prik te laten nemen. Ze zegt ook dat er regionaal gekeken wordt naar wat de gevolgen van een lage vaccinatiegraad kunnen zijn voor bijvoorbeeld de lokale ziekenhuizen. Ook Baggerman benadrukt dat ze niemand kunnen dwingen een prik te nemen: ,,Je moet zelf willen.”

advertentie
advertentie