Afbeelding
Archief BDUmedia

Al lerend met burgerparticipatie aan de slag

23 december 2021 om 07:32 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM Telkens als de gemeente Hardinxveld inwoners betrekt bij een onderwerp, moet daarvan geleerd worden. Om dat leerproces structureel vorm te geven, heeft de gemeente het document ‘Participeren blijven we leren’ opgesteld. Daarin staan handvatten om inwoners bij gemeentelijke projecten te betrekken. De gemeenteraad keurde het participatieplan donderdag goed, ondanks kritiek van de oppositie. Die vroeg zich onder meer af hoe reeds gemaakte fouten niet herhaald gaan worden.

door Ward den Besten

In het document is een zogeheten participatieladder opgenomen. Aan de hand van die ladder wordt bepaald hoeveel inspraak burgers, (maatschappelijke) organisaties en bedrijven bij een bepaald onderwerp krijgen. Zo is de bovenste trede van de ladder ‘loslaten’ genoemd. Daarbij geeft de gemeente alles zoveel mogelijk uit handen. En onderaan de ladder zal de gemeente burgers enkel via een brief of een bewonersavond ‘informeren’ over een bepaald onderwerp. Als voorbeeld wordt daarbij het opbreken van een straat genoemd als het riool moet worden vervangen.

Oppositiepartijen PvdA, CDA en Fractie PHILIPPO hadden graag gezien dat de gemeente een speciale beleidsmedewerker voor participatie aanstelt, die dé centrale contactpersoon wordt tussen de burgers en de gemeente. Voor de PvdA was de komst van zo’n ‘participatiemanager’ zelfs een voorwaarde om met het nieuwe plan in te kunnen stemmen.

,,Het weegt heel zwaar voor ons’’, zei PvdA-raadslid Gert Maas. Volgens hem kan het vertrouwen tussen de inwoners en de gemeente alleen met zo’n contactpersoon worden hersteld. Hij wees er tevens op dat de gemeente wel voor bedrijven iemand heeft aangesteld als centraal aanspreekpunt. Maar voor burgers is ze volgens hem daar niet toe bereid. ,,U staat tegenover de inwoners. Ga er nou eens naast staan’’, zei hij.

De coalitiepartijen wilden daar niet in meegaan, omdat de raad dan in de stoel van het college zou gaan zitten. Volgens de TAB, SGP en ChristenUnie moet voor de exacte invulling van het participatiebeleid ruimte blijven voor het college. Wethouder Jan Nederveen liet weten dat er in ieder geval per project een contactpersoon zal worden aangewezen. Ook is het een mogelijkheid dat (tijdelijk) een deskundige op het gebied van participatie wordt ingehuurd.

Fractie PHILIPPO stemde evenals de PvdA uiteindelijk tegen het participatieplan. Die wilde onder andere verder onderzocht hebben hoe het imago van de gemeente kan worden verbeterd, ,,alvorens de praktijk in te gaan’’. Hij hoopte op die manier te voorkomen dat fouten uit het verleden straks opnieuw worden gemaakt.

Maar ook dat ging de coalitiepartijen te ver. Willem Pors van de ChristenUnie was daar namelijk niet benauwd voor. Hij vond dat de gemeente met deze ,,leidraad’’ voldoende handvatten meekrijgt om aan de slag te kunnen. Ook raadslid Dick Fijnekam van de TAB vond het tijd voor ‘learning on the job’. ,,We moeten aan de slag.’’

advertentie
advertentie