archieffoto
archieffoto Vriendenschaar

Renovatie korfbalvelden Vriendenschaar gestart

11 november 2020 om 14:05 Korfbal

H’VELD-G’DAM De afgelopen maanden is er onderzoek gedaan naar de mogelijke verplaatsing van het sportcomplex van korfbalvereniging Vriendenschaar naar de Bellefleur. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft in goed overleg met korfbalvereniging Vriendenschaar besloten dat Vriendenschaar niet gaat verhuizen. De vereniging krijgt nieuwe velden aan de Sluisweg.

De korfbalvelden aan de Sluisweg zijn door verschillende redenen aan vervanging toe. De velden zijn afgekeurd en er wordt met ontheffing tot de zomer van volgend jaar op gespeeld. Ook zijn afmetingen van de velden enkele jaren terug aangepast door het KNKV, waarvoor een tijdelijke belijning is aangebracht.

Al enkele jaren speelt de gemeente met het idee om de sportverenigingen eigenaar te maken van de sporthallen in Hardinxveld-Giessendam. Een sporthal met naastgelegen sportvelden in eigen beheer is het ideaalplaatje van Vriendenschaar. Tel daarbij op dat de velden aan de Sluisweg aan vervanging toe zijn. Voor de gemeente redenen om te onderzoeken of een verhuizing naar sporthal de Appelgaard mogelijk was.

VARIANTEN Op verzoek van de gemeente heeft Vriendenschaar een aantal mogelijke varianten aangeleverd voor de inpassing van een nieuw sportcomplex bij de Appelgaard. De varianten zijn op verschillende punten onderzocht: stedenbouwkundig, civiel- en milieutechnisch en verkeerskundig. Ook het kostenplaatje is inzichtelijk gemaakt. De resultaten van het onderzoek zijn gedeeld met Vriendenschaar. Met de enige technisch haalbare variant, met een doorgaande weg tussen de velden door, konden zowel de gemeente als Vriendenschaar niet akkoord gaan vanwege de verkeersonveilige situatie die zou ontstaan.

VERHUIZING NIET HAALBAAR Het college heeft naar aanleiding van de onderzoeken geconcludeerd dat een verhuizing van de korfbalvereniging niet haalbaar is. Jan Nederveen: ,,Het is niet mogelijk om de velden aan te leggen binnen de wettelijk gestelde kaders. Daarnaast wordt de parkeerdruk te hoog, is er niet voldoende afstand tot de omwonenden en is er onvoldoende ruimte voor waterberging.” Volgens Vriendenschaar is het zonde dat sportvelden destijds niet zijn meegenomen in de planontwikkeling van de scholenstrook. Deze zijn nu niet meer in te passen. Vriendenschaar blijft graag in gesprek met de gemeente over de (te) beperkte zaalruimte in het dorp. Ook als dat een verhuizing zou betekenen.

RENOVATIE VELD SLUISWEG Doordat de verhuizing niet door kan gaan, worden de velden aan de Sluisweg gerenoveerd. De korfbalvereniging kan na de renovatie de komende jaren weer op mooie en veilige velden sporten. De velden zijn in de zomer van 2021 gereed. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart.

REACTIE VRIENDENSCHAAR ,,We zijn er met de gemeente niet in geslaagd om tot een mooie, multifunctionele invulling te komen van het gebied rondom de Appelgaard, waarbinnen onze velden een plek zouden krijgen”, laat voorzitter Vriendenscaar Wil Kuup namens het bestuur weten. ,,Afgesproken was dat we met een gezamenlijke persverklaring zouden komen, zodat wij eerst onze leden konden informeren. Helaas is dit (zonder overleg) door behandeling in de gemeenteraad toch eerder naar buiten gekomen, wat wij erg vervelend vinden. Het maakt de uitkomst niet anders. We hebben uitdagende plannen aangeleverd, maar deze bleken volgens de gemeente niet haalbaar of een brug te ver. Veel dank aan de leden die hieraan hebben meegewerkt. We zullen met de gemeente in overleg blijven over de toekomst van onze sport en de voorzieningen die daarbij horen. Dit betekent dat we nu gaan starten met de voorbereiding van de herinrichting van de velden aan de Sluisweg, waarmee we de komende jaren weer vooruit kunnen en waarop onze leden trots kunnen zijn. Op de ALV, die we begin volgende jaar hopen te organiseren, informeren we jullie hier verder over. De herinrichting staat gepland voor aankomende zomer.”

advertentie
advertentie