Afbeelding
H. van Kekerix

HKC pakt punten bij seizoensouverture in Oegstgeest

11 september 2022 om 21:34 Korfbal

OEGSTGEEST In de eerste wedstrijd van het seizoen 2022-2023 heeft HKC 1 bij haar debuut in de veldhoofdklasse een 18-22 overwinning bij Fiks in Oegstgeest weten te behalen. In zowel de 1e als 2e helft waren tien dominante minuten voldoende om het verschil tussen beide teams te maken.

Van het duo Ekelmans-Kamsteeg nam Peter Kamsteeg zaterdag alleen plaats op de bank. Zijn kompaan Marrien Ekelmans moest in verband met ziekte de openingswedstrijd van het seizoen missen.

Bij HKC ontbraken naast Ekelmans zaterdag ook Veerle Havelaar in verband met een blessure en Fenna Zwang door verdrietige familieomstandigheden.

In het eerste aanvalsvak van HKC begonnen Eliza Roest, Mark Klop, Jitte Jansen en Jiske van Brenk. In het andere vak een plek voor captain Danny den Dunnen, Jop Brouwer, Mabel Havelaar en Esmee Hoogendoorn. Merijn Sevenhuysen begon de wedstrijd vanaf de reservebank.

HKC speelt dit seizoen na het kampioenschap in de overgangsklasse van afgelopen seizoen in de veldhoofdklasse. Fiks 1 speelt op het veld al wat langer op dit niveau. Desondanks begon HKC als favoriet aan de onderlinge ontmoeting.

In de week voorafgaan aan de start van de competitie maakte het KNKV de PD regeling voor dit veldseizoen bekend. In verband met de uitbreiding van de ereklasse naar 32 ploegen promoveren dit seizoen maar liefst de 1e zes ploegen uit de hoofdklasse naar deze ereklasse. Voor de nummer 7 uit de poule volgt een play-off wedstrijd voor plaatsing voor deze ereklasse en de nummer 8 en dus nummer laatst zal in de hoofdklasse blijven. De strijd om de bovenste plaatsen zal door deze uitgebreide promotieregeling dit veldseizoen een andere dimensie krijgen. De verwachting is dat zowel tegenstander Fiks als HKC bij deze eerste 6 teams zullen eindigen.

Op een mooi complex en onder heerlijke weersomstandigheden klinkt om 15:30 uur het beginsignaal van de wedstrijd. In het begin van de wedstrijd ligt  het initiatief bij de thuisploeg. De eerste score van de wedstrijd is dan ook voor Fiks wat door middel van een vrije bal de 1-0 mag noteren. Mark Klop scoort namens HKC het eerste doelpunt dit seizoen in competitieverband. Op 3-1 en 4-2 een 1e voorsprong van twee doelpunten voor Fiks.

Na 5 minuten komt HKC beter in haar spel en trekt het verdedigend de teugels meer aan. Van een 4-2 achterstand loopt HKC in 10 minuten uit naar een 6-10 voorsprong. Opvallend hierbij de vier doelpunten van afstand van Jiske van Brenk die haar vizier op scherp had staan. Reden voor Fiks coach Bas Harland, na een minder geslaagd avontuur bij TOP (S) weer terug in Oegstgeest, een 1e time-out in het duel te nemen. Het gevolg van deze time-out dat Fiks in het restant van het duel omschakelde van voor- naar achterverdedigen.

Op 8-11 is er een gemiste strafworp van Danny den Dunnen die, naar later blijkt, een magere fase voor HKC inluidt. De doelpunten vallen niet meer en HKC ziet haar opponent weer terugkomen in het duel. Bij een 11-12 tussenstand zoeken beide teams de kleedkamer op voor de rust.

Het eerste doelpunt van de tweede helft op naam van Danny den Dunnen die deze middag met directe tegenstander en beste man van Fiks Dominic van Welzen felle maar faire duels uit moet vechten. Coach Kamsteeg laat Jennifer Schaeffer in het begin van de 2e helft haar competitiedebuut bij HKC maken en komt op de plaats van Mabel Havelaar. Met een fraai doelpunt op 12-16 pikt Jennifer ook direct een doelpunt mee.

Mabel Havelaar wordt in het eerste aanvalsvak teruggebracht waardoor Jiske verhuist naar het vak waar Mabel was gestart. In deze fase van de wedstrijd is er een hoofdrol voor de atletische Jop Brouwer met zowel doelpunten als verdedigende acties. Samen met Danny den Dunnen zorgt Jop voor de nodige air-time.

Op 14-20 is de grootste voorsprong van de wedstrijd voor HKC. Fiks blijft echter strijdbaar en probeert opnieuw weer in het duel aan te haken. HKC leert snel en laat het in deel twee van de wedstrijd niet zover komen en speelt het duel gedecideerd uit. In de slotfase van de wedstrijd komt Merijn Sevenhuysen Jop Brouwer vervangen.

De laatste twee HKC-doelpunten komen ook op naam van deze Sevenhuysen die hiermee zijn visitekaartje afgeeft. Jennifer Schaeffer mag de laatste minuten van de wedstrijd uitspelen op de plaats van de moe gestreden Esmee Hoogendoorn, die terug kan kijken op een zeer verdienstelijke wedstrijd.

Op 18-22 het laatste fluitsignaal van het arbitrale duo de heer H. Klijn & de heer S. Rijkaart van Cappellen.

Aanstaande zaterdag een thuiswedstrijd voor HKC om 15.30 uur tegen Sporting Delta uit Dordrecht. Een derby binnen de Drechtsteden dus. Voor Merijn Sevenhuysen een speciaal duel vanwege de familiebanden met Sporting Delta-coach Francy Crielaars.

Sporting Delta moest in haar openingsduel na een 14-17 thuisnederlaag de punten aan tegenstander Avanti/Post Makelaardij laten. Voorafgaand aan het duel van HKC 1 speelt HKC 2 om 13.45 uur tegen Excelsior uit Delft. Het team onder leiding van Menno Kop, Leon Kwakernaat en Romy Roest zal haar goede competitiestart ook graag een goed vervolg willen geven.