Schaken
Schaken www.pixabay.com/jarmoluk

Eerste team schaakclub De Giessen en Linge speelt gelijk

23 januari 2023 om 19:15 Overig

GIESSENBURG Het verslag aan van de schaakwedstrijden De Giessen en Linge van het eerste en tweede team in de regionale competitie. 

Het eerste team reisde af naar Zeist. Het begon niet al te best. Op bord 8 stond Arjan Uittenbogaard al snel moeizaam en kon het niet bolwerken, 1-0 achter dus.

Hierna bracht Tijmen Schakel een half punt binnen. Na vroege dameruil volgde dameruil, maar ook zwart had de koning naar c7 gemanoeuvreerd en bovendien een toren op een open a-lijn. Hoewel Tijmen het op de damevleugel wel probeerde, hield zwart alles stevig onder controle. Tijmen vond zijn stelling matig, maar kon pionverlies gelukkig voorkomen. Ook het overige nadeel bleef binnen de perken: remise. André van Wingerden speelde weer eens een bekende agressieve opening en kon de korte rokade van wit verhinderen. Wit schrok blijkbaar. Omdat aan andere kant van het bord een rokade ook niet lukte, bleef de witte monarch noodgedwongen in het centrum. Wit moest toch echt op zijn tellen passen. Dat deed wit onvoldoende want hij overzag dat André de witte koning in het schootsveld van het zwarte paard kon brengen. Dat kostte wit materiaal en de partij. 

Gezien zijn goede ervaring twee weken eerder tegen Henk Boot, bediende Hans Karelse zich nogmaals van deze opening. Hij kwam er goed uit, maar was op zijn 13e zet te optimistisch. Niettemin had Hans nog voldoende dreigingen, zodat zijn tegenstander nog steeds op zijn qui-vive moest zijn. Later kon Hans het evenwicht weer herstellen. Vervolgens ontstond er een toreneindspel, dat sterk neigde naar remise. Na een wit schaakje bood Hans remise aan en ongetwijfeld heeft zijn tegenstander er later spijt van gehad dat hij dit aanbod afwees en op winst speelde. Hij kreeg echter de kous op de kop toen hij zijn koning ten aanval stuurde in plaats van op de verdediging te letten. Hans kon zij vrije h-pion winnend richting promotie sturen. Zo stonden ze halverwege met 2,5-1,5 voor. Die ‘weelde’ had het team dit seizoen nog niet gehad.

WEER GELIJK 

Maar zouden ze de voorsprong in de tweede helft kunnen vasthouden? Jaco Vonk op bord 1, probeerde met een pionopstoot de zwarte verdediging te kraken, waarbij hij twee torens op de zwarte koningsstelling richtte. Helaas miste hij een lopermanoeuvre, waardoor zijn gtegenstander de kans kreeg te counteren en er met de winst van door ging. Hij had daar wel een jas bij nodig om zich warm te houden, want echt warm was het echt niet in deze schaakruimte, maar dat bleek geen verlaging van de stand van de thermostaat te zijn, maar een nieuw exemplaar dat nog niet goed was “ingeregeld”. Helaas weer gelijk.

Henk Boot kwam met gelijk spel uit de opening en vond dat zijn tegenstander wel erg op remise uit was. Na afloop ontkende zijn tegenstander dat, omdat hij vond dat hij steeds moest verdedigen. Rond de 20e zet vond Henk dat hij wat lekkerder stond, zeker met zijn niet ongebruikelijke tijdvoordeel. Toch vond de computer onverbiddelijk dat de stelling volkomen in evenwicht was tot de 35e zet, toen wit besloot een toren te ruilen. Vanaf dat moment stond Henk beter al liet hij zijn voordeel tweemaal wegslippen. Maar uiteindelijk beging wit de laatste fout en net als bij Hans Karelse kon Henk in een toreneindspel via de onderste rij een pion richting promotie sturen. Het was geen onterechte, maar wel een gelukkige overwinning waarmee ze weer voorkwamen: 3,5-2,5.

Bram Capelle kreeg op bord 7 te maken met een Oekraïnse tegenstander, die na de opening de half-open C-lijn bemachtigde en zo stevige druk zette op de stelling van Bram. Met wat kunst- en vliegwerk kon Bram die druk weerstaan. Op de koningsvleugel verkreeg hij wel aanvallend tegenspel. Na de nodige afruil van materiaal ontstond er een eindspel van dames, 2 lichte stukken en 4 pionnen met voor Bram een gedekte pion op h7. Maar dat kleine voordeel bleek onvoldoende voor de winst: remise dus en nog steeds een kleine voorsprong dus: 4-3.

EINDUITSLAG 

De einduitslag werd dus bepaald door de wedstrijd van Louis Rutgers op bord 5. Hij had die dag al met de dagvierkampen bij het TATA-toernooi meegedaan, dus het zou sowieso een zware partij worden. Dat werd het ook. Er ontstond een stelling met tegengestelde rokades. Hoewel Louis op een gegeven moment een pionnetje kon winnen, was bij gebrek aan ondersteunende stukken niet te zien hoe hij zijn aanval tegen de zwarte koning moest versterken. Zwart kon de witte koningsstelling wel min of meer openbreken en hij bleek voldoende kansen te hebben om Louis in het nauw te brengen. Uiteindelijk verbrokkelde de witte stelling en moest Louis de eer aan de tegenstander laten die daarmee de einduitslag op 4-4 bepaalde. Al met al moeten ze misschien niet ontevreden zijn met dit ene matchpunt want bij Hans en Henk zat het zeker niet tegen.

TWEEDE TEAM

Het tweede team speelde dezelfde avond thuis tegen En Passant 3 en van deze koploper werd nipt verloren, 2,5-3,5. Omdat de mannen per bord zo’n 125 ELO-punten minder hadden, was dit toch een prima prestatie. Bert van Geldere speelde remise, Mattias Stok en David Carlsson wonnen, maar Bert van Hees, Christiaan Boudewijn en Rob van Driel verloren hun partij. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie