Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
Raadspraat

Vertrouwen

3 maart 2021 om 10:11 Column

Vorige week verscheen een rapport over het tanende vertrouwen in de overheid. Aanleiding was o.a. de gang van zaken rond de toeslagenaffaire, maar in meer gevallen schiet “de overheid” vaak tekort. Enkele vernietigende zinsneden uit het rapport: “de menselijke maat wordt uit het oog verloren”, “burgers worden niet geholpen, of komen tussen de wal en het schip”, “wetten zijn onduidelijk”.

Voor het gedrag van de overheid naar de burger geldt vaak als het om het belang van de burger gaat:

“er is geen oog voor, er is geen ruimte voor, of (nog erger) de wil ontbreekt. De burger komt klem tussen de balie en het beleid”. Het rapport geeft ook een oplossingsrichting: “Kamerleden moeten minder luisteren naar de ministers, maar vaker luisteren naar wat er speelt in het land”.

Tot zover het rapport, dat gaat over het functioneren van de rijksoverheid, kabinet en kamer.

Maar hoe staat het met vertrouwen in de lokale overheid, bijvoorbeeld in Hardinxveld-Giessendam.

Recent zijn er 2 bestemmingplannen (Rokerij en IJzergieterij) door de gemeenteraad vastgesteld, maar heel veel burgers voelden zich in hun belangen opzijgezet onder het mom van “je kan het niet iedereen naar de zin maken”. Voor de belangen van die burgers heeft de gemeente geen oog, of heeft er geen ruimte voor, of misschien ontbreekt zelfs de wil. En achteraf wordt een bijeenkomst belegd waar de ontevreden burgers hun vragen kunnen stellen. Voor de Rokerij is er misschien nog iets op te lossen, maar voor de IJzergieterij dreigt een patstelling, met mogelijk een jarenlange vertraging. De meerderheid in de gemeenteraad volgt blindelings het college, terwijl zij niet voor een deel, maar voor alle burgers zouden moeten opkomen. Dit jaar volgt een bestemmingsplan over een gemaal en boezem van Merwede naar Giessen, waar ook grote belangen van burgers op het spel staan. Misschien geldt ook hier als oplossing: “Raadsleden moeten minder luisteren naar het college, maar vaker luisteren naar wat er speelt bij de burgers in ons dorp”. Let wel, er gaat ook veel goed, maar wat verkeerd gaat moet verbeterd worden en dat geldt zeker voor herstel van vertrouwen.

[Max van den Bout

[Raadsfractie PvdA

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie