Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
Raadspraat

Vaccineren stimuleren

Column

Het is voor de volksgezondheid beter als zo veel mogelijk mensen ingeënt zijn. Vandaar dat het standpunt van het CDA is om vaccinatie te stimuleren door bijvoorbeeld een GGD-campagne.

Het al dan niet vaccineren is een gevoelig onderwerp. Zeker in een gemeente als Hardinxveld-Giessendam met een lage vaccinatiegraad van 76,8%. Het landelijke percentage bedraagt daarentegen zo’n 90%. Het is belangrijk om vaccineren bespreekbaar te maken omdat het een eigen keuze is.

De impact van corona is enorm qua volksgezondheid, immers je kan er flink ziek van worden. Ook economisch zijn de gevolgen gigantisch: de winkels zijn dicht en de horeca zit al lange tijd op slot. Daarnaast kan je amper op bezoek bij dierbaren. Veel mensen werken ook (deels) thuis. Dat leidt tot weinig sociale contacten. En dan de studenten die hun studietijd digitaal doormaken en weinig of geen sociale contacten hebben in hun of haar studentenstad.

Het is belangrijk om perspectief te houden, het licht aan het einde van de tunnel te blijven zien. Vaccineren helpt bij perspectief houden. Wat weegt zwaarder? De kans op besmetting op corona of de kleine kans op bijwerkingen? We moeten er rekening mee houden dat wij ons jaarlijks moeten blijven vaccineren om weerbaar te zijn tegen een nieuwe virusmutatie.

Laten we vooropstellen dat het CDA niemand haar keuzevrijheid wil ontnemen. Tegelijkertijd is vaccineren van groot belang om (deels) terug te keren naar een normale samenleving van voor maart 2020. Dat het virus stopt. Dat winkels, bedrijven en kantoren volledig open zijn. Dat de horeca en restaurants weer helemaal open zijn. Dat de druk van de ziekenhuizen af is. Dat we elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten. Laten we dat perspectief vasthouden.

Timon van Zessen

CDA-raadslid

advertentie
advertentie