Afbeelding
Walter Leendertse
Column

Nichepolitiek

17 juni 2021 om 10:35 Column

Bij voorbaat een disclaimer: het is niet voor niets dat ik geen wiskunde geef, maar beeldende vorming. Toch waag ik mij enkele regels verderop aan een berekening. Mocht dat fout gaan: alvast excuses.
In mijn vorige column kwam de veelbesproken afvalpas ter sprake. Het afval leek die week een hot item, want in dezelfde krant stond een voorstel om de rolstoelende medemens te ontzien van het oprapen van hondenuitwerpselen, mocht de uitwerpende hond uiteraard aan hen toebehoren. Ik dacht dat er wel belangrijkere zaken speelden in Hardinxveld, maar goed, blijkbaar is er een markt voor. Naarmate het idee wat meer landde, begon ik me af te vragen om hoeveel mensen het daadwerkelijk zou gaan in Hardinxveld. Het leek me namelijk een nichevoorstel (het niet-opruimen van hondenuitwerpselen) binnen een nichemarkt (de rolstoelende medemens) dus eigenlijk niche in het kwadraat.
Welnu, meten is weten dus ik heb me aan een berekening gewaagd waarbij ik, ervan uitgaande dat Hardinxveld op de te berekenen vlakken niet veel afwijkt van de landelijke cijfers, diezelfde landelijke percentages heb gekopieerd. In Nederland leven ongeveer 225.000 tot 250.000 mensen die permanent of niet-permanent in een rolstoel zitten. Dat is 1,45% van de bevolking. Voor Hardinxveld zou dat uitkomen op 266,8 persoon. Dat is in deze context misschien wat ongepast dus laten we het afronden naar 267 rolstoelers. In een onderzoek uit september 2020 wordt vermeld dat 17,8 % van de Nederlanders een hond heeft. Laten we daar de avondklokhonden bij optellen en voordelig afronden naar 20 %. Dan zouden er in Hardinxveld 54 mensen wonen die in meer of minder mate afhankelijk zijn van een rolstoel én een hond bezitten. Tot hier het feitelijke gedeelte. Ik ga vanaf hier hypothetisch verder.
Stel dat van die 54 mensen de helft een partner of kinderen tot zijn of haar beschikking heeft die de hond kunnen uitlaten met bijbehorende correcte afhandeling van de toiletage, dan komen we op 27 mensen. Als van die mensen éénderde niet de mogelijkheid hebben om ofwel te bukken vanuit de rolstoel ofwel iets van een schep of knijpstok mee te nemen komen we op 9 mensen. Stel dat van die 9 mensen er 4 geen of onwelwillende buren heeft komen we op 5 mensen. Van die 5 Hardinxvelders stemmen er 4 blind SGP of CU, blijft er 1 iemand over.
Ach, de goede Herder legde ook zijn leven en dat van 99 schapen in de weegschaal voor 1 uniek, hulpbehoevend schaap.

Walter Leendertse

advertentie
advertentie