Afbeelding
Walter Leendertse
Column

Water tot aan de lippen

15 juli 2021 om 10:41 Column

Het is weer bijna vakantie. Tijd om even niet aan school of werk te denken. Ik werk zelf in het onderwijs, dus die laatste loodjes wegen vaak net wat zwaarder, omdat er vaak achterstanden weggewerkt moeten worden, Havo vier een deadline had gemist, Pietje tóch nog met de nodige argumenten over moet en Janneke zichzelf enorm omhoog heeft gewerkt, waardoor de cijfers niet meer kloppen en er eigenlijk toch weer niet over haar hoeft te worden vergaderd. Kortom: het zijn hectische weken. Dit jaar komt daar nog een extra uitdaginkje bij: de besteding van de NPO-gelden. Dat is een fors geldbedrag wat mag worden ingezet om de corona-achterstanden weg te werken. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan de inzet van onderwijsassistenten, het maken van kleinere klassen of aanschaf van extra leermiddelen. Persoonlijk vond ik een luxe oplaadweek voor het gehele personeel in de Zwaluwhoeve ook een prima plan. Het managementteam niet.

Ook bij de zwemlessen zijn achterstanden ontstaan. De badmeesters en -juffen bedachten een plan om de achterstanden op zondag weg te werken. Prima plan, dunkt me, zeker omdat je als ouders zelf je beschikbaarheid kunt aangeven. Wil je niet op zondag lessen, kun je dat gewoon aangeven. Gedurfd plan ook, want je weet dat je je met dit plan op politiek glad ijs gaat begeven in het Hardinxveldse. En zo geschiedde: het moest maar niet doorgaan want het zou verstoring van de zondagsrust zijn. Geloof me, er zullen best Hardinxvelders zijn die een moord zouden doen om hun buurkinderen op zondagochtend in het zwembad te laten duiken, voor hun eigen zondagsrust.

Kijk, ik snap dat aanstootgevend zou kunnen voelen wanneer je door een drukke winkelstraat ter kerke moet gaan, ik ben ook geen voorstander van massale koopzondagen, maar dit is nu zo’n voorbeeld waar je er vrij weinig last van hebt als die-hard kerkbezoeker. Daarnaast heiligt het doel wat mij betreft in dit geval het middel: Kinderen moeten zo snel mogelijk leren zwemmen en zich kunnen redden in het water. Daarnaast zou je ook kunnen omdenken: wie weet staat het zwembadpersoneel van de Duikelaar wel hartstikke open voor allerlei dooprituelen.

Het is weer bijna vakantie. Wellicht staat het water u aan de lippen en kan er weinig meer bij. Veel (zondags)rust toegewenst. Rust die voor de een bestaat uit een actieve mountainbiketour, voor de ander uit twee maal per zondag naar de kerk. Iemand anders pakt een terrasje met vrienden, een volgende leest liever een dik boek in de achtertuin. Wat je ook doet: Rustâââh.

[Walter Leendertse

advertentie
advertentie