Afbeelding
Walter Leendertse
Column

Elkaar de maat(regel) nemen

27 augustus 2021 om 13:01 Column

Zou alles wat we op social media zeggen ook zo gezegd worden wanneer de betreffende persoon tegenover ons zou staan in levende lijve? Zomaar een gedachte die me te binnen schoot afgelopen zomervakantie. Voor mij is de zomervakantie écht even stilstaan, de eerste week vaak ietwat ontheemd, ik mis de leerlingen en hun energie, het ritme van soms laat slapen en vroeg weer op, de optredens. In de weken daarna doe ik echt heel weinig en dan komt er ruimte tot nadenken. Er kwam zoveel rotzooi voorbij in de media, wappies tegenover de schaapjes, pro-vaxxers tegenover anti-vaxxers, woke-mensen tegenover non-woke mensen. Met twee, drie zinnen werden mensen de hel in gebonjourd.

Laten we eerlijk wezen, het is een gekke tijd met discutabele deals en onverklaarbare keuzes, maar helpt het dan om elkaar de maat(regel) te blijven nemen? Helpt het om elkaar af te maken om een mening? Ik kwam in een supermarkt iets te dichtbij. Heeft de boze blik en het snauwende “AFSTAND HOUDEN” ons geholpen? Kind nummer 3 van 4 jaar oud moest spontaan -elleboogloos- niezen op straat. Heeft het met een grote boog om ons lopen ons daarbij geholpen? We waren in een dierenpark en ik zag iemand ondanks dat het niet meer hoeft met een mondkapje lopen. Ik heb meteen een oordeel klaar. Helpt ons dat? Er komt een satirische film uit, die door sommigen meteen als racistisch wordt bestempeld. Daarop wordt dan weer aantoonbaar racistisch gereageerd waardoor er een vicieuze verwijtencirkel ontstaat. Wat hebben we eraan?

1 augustus 2021. Ik ben niet zo’n sportkijker, maar voor de Olympische Spelen draai ik honderdtachtig graden. De finale hoogspringen staat op het programma. De strijd gaat tussen de Italiaan Gianmarco Tamberi en Mutaz Essa Barshim uit Qatar. Het gips wat een aantal jaar geleden om het been van Tamberi zat na een heftige enkelblessure lag als een talisman naast de baan. Barshim snapte dat, hij had in het verleden ook te kampen gehad met een ernstige blessure. Beiden streden om goud, echter op een zeker moment staan ze allebei op de eerste plaats. Er vindt een overleg plaats met de wedstrijdleiding. “Will we both get gold?”, vraagt Tamberi. Het jurylid knikt bevestigend. De voor-even-tegenstander-vrienden springen elkaar in de armen. Er werd gedeeld in de vreugde, niet doorgestreden voor eigen ego. Ik wens iedereen een beetje Tamberi en Barshim toe.

Walter Leendertse

advertentie
advertentie