Walter Leendertse
Walter Leendertse Richard van Hoek
Column

Nostalgie

18 november 2021 om 09:49 Column

Ik ving een gesprek op tussen twee mannen. De één had net wat sportiefs gekocht in de opheffingsuitverkoop bij André Vlot. ,,Mooi tassie” zei de ander, wijzend op de plastic tas met het aangekochte sportiefs ,,Dà môhjie bewoare, dà wordt een kellektersaaitem” (*in goed ABN: ,,Dat moet je bewaren, dat wordt een collectorsitem”).
Sportshop André Vlot, een legende, verdween uit het straatbeeld. Terecht, de beste man mag uiteraard van z’n pensioen gaan genieten. Het zou echter mooi zijn als er op dezelfde plek weer zo’n mooie sportieve aanwinst voor het dorp zou komen. Ik vrees van niet.
Wie herinnert er zich nog ‘Lieve Lotte’ waar je door de etalageruit naar al het uitgestalde lekkers kon kijken? De ‘Popshop’ waar je als kind naar toe snelde als je een dubbeltje had gevonden, om een kikkertje en een citroenkauwgompje te kopen? (en OK, ook om stiekem naar de opwindende posters van Madonna te kijken) ‘C’est bon’ waar je voor Moederdag je cadeautjes bij elkaar zocht en waar je altijd enigszins stoned weer naar buiten liep, omdat zesendertig potpourri’s door elkaar heen, zich een weg baanden door je neus. ‘Mediteranée’ waar je voor of na het stappen aan een louche, aftandse bar een shoarmaschotel wegwerkte. ‘Kleertjes en zo’ waar voor elk budget kinderkleding te vinden was…… Ik denk dat het voor velen van jullie geen enkel probleem is om de rij nog verder aan te vullen.
Laatste platgooiproject betrof het winkelcentrumpje aan het Peulenplein. Terecht, als je keek naar de staat van ontbinding die hier en daar al te zien was. Maar waarom, lieve beleidsmakers, moet daar dan een zoveelste supermarkt komen? Ik fietste in de openingsweek op de Peulenlaan richting Sliedrecht en trof bij het verlaten van de rotonde een beginnende file naast me. Was het dan écht zo mooi? Was er dan tóch een mooie Aldidroom? Toen ik wat verder reed begreep ik de oorzaak van de file. Een vrachtwagenchauffeur, verrast door het ineens opdoemen van een Aldizuil, was vol in de rem gegaan om even snel twee kratjes Schültenbrau in te leveren. Als dat nu de winst van de nieuwe Aldi is!?
Waarom niet een mooi thematisch gebouw à la de Graanbuurt met kleine ruimtes die te huren zijn voor kleine ondernemers en creatievelingen? Met een shop met honderdveertig verschillende melkopschuimers en een Biodrogist met een wand vol badzout-zelftapinstallaties. Waar een zilversmid op maat sieraden timmert en een theehuisje met alleen maar heel erg goede veel te dure thee zit. Waar een chocoladeatelier naast een kunstenares die hardhouten luieremmers beschildert huist, terwijl er aan de andere kant Yogameditaties voor dikke mannen worden gehouden. Aldi creatieve, soms wat vreemde uitspattingen zouden toch veel gezelliger zijn dan wat er nu zit?

Walter Leendertse

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie