Walter Leendertse
Walter Leendertse Richard van Hoek
Column

QR

7 oktober 2021 om 11:06 Column

Ik heb in een ver verleden ooit de docentenopleiding op de kunstacademie gedaan, wat inhoudt dat je wordt opgeleid als kunstenaar én docent. Of althans, er wordt een poging daartoe gedaan, aangezien je over het algemeen van kunstenaars les krijgt.
Ik ben vooral de docentkant opgegaan, echter soms komt er iets op mijn pad waarbij ik ook weer een kunstje mag maken. Mijn werken schaar ik vooral onder conceptuele kunst, iets wat in het conservatieve Hardinxveld vaak wat lastig uit te leggen is. Daar moet kunst vooral esthetisch zijn én je moet kunnen zien wat het voorstelt. Conceptuele kunst gaat veel meer over de boodschap en het idee achter het kunstwerk en veel minder over de uitvoering of de esthetiek
Laat ik een recent conceptueel voorbeeld noemen: Afgelopen week kwam de Deense kunstenaar Jens Haaning in opspraak. Haaning heeft het in zijn werk over ongelijkheid, vaak in relatie tot arbeid. Eerder maakte hij werken waarbij hij een compleet jaarsalaris in briefgeld op twee doeken plakte. Het National Museum of Modern Art in Denemarken vroeg Haaning een soortgelijk werk te maken en gaf hem 70,000 euro, een gemiddeld jaarinkomen in Denemarken, in bruikleen om te verwerken in zijn twee doeken. Groot was de verbijstering toen vlak voor de opening van de tentoonstelling twee doeken arriveerden die volledig leeg waren. Volgens Haaning kreeg hij te weinig betaald van het museum en besloot hij het volledige geldbedrag zelf te houden en de benen te nemen. Hij had nog wel de moeite genomen een titel te bedenken: ‘Take the Money and Run’. Je kunt ervan vinden wat je wilt, maar het is een fantastisch voorbeeld van conceptuele kunst.
Komende tijd is in de Koperen Knop (zonder QR code, dus voor schapies én wappies) de tentoonstelling Textielgoed te bewonderen. Tussen alle moderne merklappen, pronkrollen en textielkunstwerken staat ook een bescheiden werkje van mij ,,Witruimte”. Ik heb me laten inspireren door het gedeelte “merken” en heb een uitgestrekte hand vol kledinglabels aangeleverd, samen met een geborduurde QR code (verdikkeme, alsnog een QR code…..) Achter de betreffende QR-code zit een film met een spoken-word die wat mij betreft een boodschap heeft voor iedereen. Die QR-code geef ik jullie vast cadeau, voor het volledige werk én alle andere pronkstukken zul je echt even naar de Koperen Knop moeten.

Walter Leendertse

Afbeelding
advertentie
advertentie