Walter Leendertse
Walter Leendertse Richard van Hoek
Column

Lintjesregen

5 mei 2022 om 10:17 Column

Traditiegetrouw vond vorige week de jaarlijkse lintjesregen plaats. Hoewel, als er op 18.500 inwoners slechts vijf lintjes uitgedeeld worden is dat meer een plaatselijk spatregentje. Er was dit jaar landelijk nogal wat over te doen geweest, aangezien de verdeling man-vrouw behoorlijk ongelijk bleek. Maar 1/3 van de gedecoreerden bleek vrouw, 2/3 man. Ik vind, als je dan zo woke wilt zijn, vergeet dan ook de non-binaire personen niet. Wie weet, identificeert 1/3 van de lintjesdragers zich wel niet als vrouw of man, dan hebben we ineens een heel ander verhaal. In Hardinxveld was de verdeling nog beroerder, namelijk 1/5 vrouw en 4/5 man. Van de vier mannen bleken er twee in de politiek te zitten, waarvan ik heel naïef denk dat zij makkelijker een lintje krijgen dan het gewone volk. Ik kwam er na enig onderzoek achter dat mijn gedachten toch niet zo heel naïef bleken: ik begreep dat wanneer je iemand wilt voordragen voor een lintje, de eerste twee hobbels die je moet nemen de medewerker van de gemeente en de burgemeester zijn.
De plaatselijke PvdA wachtte de lintjesregen niet af en besloot, bescheiden als ze is, zichzelf in deze krant alvast een lintje te geven voor het hoge vrouwenpercentage op de lijst in combinatie met de hoogte van de plaats op die lijst. Jammer dat ze blij waren met ‘in ieder geval’ drie vrouwen op administratieve taken, lekker rolbevestigend weer.
Terug naar het lintjesbuitje: Ondanks het feit dat de koning écht niet persoonlijk alle aanvragen heeft goedgekeurd en jouw zuurverdiende onderscheiding na je overlijden weer gerecycled wordt, is het een eer als zo’n lintje jou ten deel valt. Echter, het spatregentje zou van mij best een fikse bui mogen worden. Van mij zou de buurvrouw die elke dag een rondje loopt met haar eenzame moeder ook een lintje mogen krijgen, evenals het meisje dat een poosje geleden een onderkoelde jack russell redde en de mensen die weleens een koe, schaap of medemens uit het water hebben gevist. Ik zou ook een lintje reserveren voor de mensen die de drijvende kracht zijn achter Huis3 en inmiddels al bakken met geld hebben opgehaald om zo mee te strijden in de strijd tegen kanker. De jongen die elke woensdagmiddag naar het verzorgingstehuis fietst om spelletjes te spelen en het meisje dat elke middag na school de dieren verzorgt in de kinderboerderij zouden ook door mij worden voorgedragen. Maar weet je wanneer je wat mij betreft onderscheiden zou mogen worden met de hoogste orde? Als je tientallen jaren lang verschillende horecabedrijven hebt gehad, telkens weer opnieuw tegenslagen overwonnen hebt, ontelbaar veel mensen een leuke, gezellige avond hebt bezorgd, maar ook een luisterend oor bood. Orde bewaakte, mensen de tent uitgooide maar ook de volgende week na een goed gesprek weer welkom heette, een enorm feest bouwde in het weekend maar ook op een doordeweekse avond open was voor een handjevol stamgasten. Week in, week uit. Dán verdien je naast een knallend afscheidsfeest in de feesttent ook een enorm lintje, dat wat mij betreft bij hoge uitzondering uiteindelijk met je mee het graf in mag!

Walter Leendertse

advertentie
advertentie