Afbeelding
Gerwin van Luttikhuizen

Piet Boogaard: ‘Ik begrijp de maatregelen rond vuurwerk’

19 november 2020 om 07:59 Corona

H’VELD-G’DAM Wél champagne en oliebollen, maar geen vuurwerk dit jaar op oudejaarsavond. In een jaar waarin toch al niet heel veel loopt zoals het normaal gaat, besloot het kabinet vorige week om een algeheel vuurwerkverbod af te kondigen. Een strop voor de vuurwerkfabrikanten en -verkopers. Piet Boogaard van Primera Boogaard in Hardinxveld-Giessendam vindt het jammer, maar begrijpt de keuze.

door Marjanne Dijkstra

Boogaard vertelt: ,,We verkopen al zestig jaar vuurwerk. Natuurlijk zijn de regels na de vuurwerkramp in Enschede in 2000 een stuk strenger geworden. Dat had veel impact op de hele branche. De laatste jaren merkte je niet zoveel verschuiving of verandering in de verkoop. Dit jaar mag er alleen vuurwerk uit categorie 1 worden verkocht. Dat zijn sterretjes, knalerwten en vuurpotjes. Dat is natuurlijk voor kinderen leuk, maar niet iedereen neemt daar genoegen mee. Ik heb begrip voor de situatie en op dat gebied moeten we dit jaar gewoon solidair zijn met de maatregelen. Ik hoop alleen wel dat het effect heeft.”

De ondernemer is namelijk wel bang dat er meer illegaal vuurwerk het land binnenkomt. ,,Natuurlijk halen mensen al jaren vuurwerk in het buitenland, maar er is natuurlijk een kans dat het dit jaar nog erger wordt. We horen nu al de knallen en dan praten we niet over licht spul. Laten we hopen dat de maatregel om het vuurwerk te verbieden ook het effect heeft wat het kabinet beoogt en dat is het ontlasten van de zorg. Meer illegaal vuurwerk verhoogt toch de kans op meer slachtoffers en dat is juist niet de bedoeling.”

Natuurlijk hoopt Boogaard dat hij volgend jaar weer gewoon vuurwerk kan verkopen. ,,Nee ik hoop niet dat dit een opstap is om het vuurwerk helemaal af te schaffen. Voor het eerst in vijftig jaar ga ik een vrij rustige periode tegemoet. Het kost natuurlijk een hoop omzet en ik reken er op dat dat gecompenseerd gaat worden door de overheid. We hebben nu ook al onze vaste kosten gehad: de keuring van de opslag bijvoorbeeld en de folders voor het vuurwerk waren al gedrukt. Maar we moeten ook maar gewoon zien hoe we er volgend jaar voorstaan in alles wat er nu gaande is.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie