Afbeelding
prive

Terugblik op het rijke verleden van de Bonkelaar, deel 3

Historie

HARDINXVELD-GIESSENDAM Dit jaar geen stoomboot met Sint in de Sliedrechtse haven, wel een aankomst met het openbaar vervoer, de waterbus en de trein, in Hardinxveld-Giessendam. Ook geen feestelijk grootschalig onthaal van Sint door honderden uitbundige kinderen in de grote zaal van de Bonkelaar was meer mogelijk. We moeten het voorlopig doen met de foto’s en de mooie herinneringen. 

Omdat de Bonkelaar in het bezit was van tussen de veertig en vijftig tafels konden er vele ruilbeurzen van De Verzamelaar, postzegelvereniging Philetica en van het K.O.C de kinderkledingbeurzen plaats vinden. Ook kon de Bridgebond Dordrecht vele bridge-drive avonden en speciaal voor de dames middagen organiseren, waarbij de tafels werden opgesteld in de omloop van de grote zaal. De verrijdbare garderobes verhuisden dan naar de patio of de foyer. Buurtvereniging de Boerhave hield er klaverjas-toernooien en schaakclub Sliedrecht de competitie-wedstrijden. 

Zonder tafels zou het voor de bloemschikvereniging Crocus I en II ook onmogelijk zijn om bloemschiklessen te geven. De Crocus gaf ook medewerking aan de grote bloemen en plantenshows van de KMTP. De show in 1986 ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van KMTP Sliedrecht was een heel bijzondere en waarschijnlijk ook wel de mooiste van allemaal. Tijdens de shows werden de door schoolkinderen opgekweekte begonia’s tentoongesteld en vond er de zogenaamde floralia-keuring plaats. Veel van deze en andere kinderen bezochten in de jaren zeventig en tachtig de voorstellingen van Bassie en Adriaan of de Film van Ome Willem, Meneer Kaktusshow of Peppi en Kokki. 

De kinderen van toen zijn nu vijftig plussers en ons advies aan hun is: Bezoek het Sliedrechts Museum op woensdag of zaterdagmiddag daar is veel te zien over de Bonkelaar en de vele activiteiten van toen. Ook zie je in dit museum net als in de Koperen Knop oude ambachten uitgebeeld en zijn er veel historische vondsten te bewonderen.

advertentie