Afbeelding
Linette Trapman

‘Kunst en geloof met elkaar verbinden’

4 januari 2022 om 07:32 Kunst

HARDINXVELD-GIESSENDAM Zondag 9 januari om 15.30 uur beleeft ‘Create’ haar primeur vanuit ‘de bron’ in Hardinxveld. ,,Vanwege de maatregelen helaas alleen nog online”, vertelt Walter Leendertse, organisator van het event. ,,Echter het format leent zich ook prima voor een online uitzending.”

‘Create’ is ontstaan doordat vanuit ‘de bron’ aan de gemeenteleden inspiratie werd gevraagd voor een andere, specifiekere invulling van de zondagmiddagdiensten. ,,Er waren nu al evenementen zoals B-loft, maar er werd nu ook gevraagd om wat andere ideeën zoals bijvoorbeeld een leerdienst of een gezamenlijke maaltijd”. legt Leendertse uit. ,,Ik ben vanuit mijn vakgebied altijd al geïnteresseerd in en enthousiast over de combinatie kunst en religie of geloof, vandaar dat ik dit idee opperde. Als er mensen bezieling weten te geven aan ons dagelijks leven dan zijn het beeldend kunstenaars, dansers, muzikanten en andere creatievelingen. Vóór de Reformatie waren muziek, theater, dans en beeldende kunst nauw verbonden met het kerkelijk leven. Na de beeldenstorm zijn we als Protestanten de waarde van kunst een beetje uit het oog verloren. Terwijl beelden, muziek, dans en theater vaak zeggen datgene wat we in gesproken tekst niet of minder goed kunnen uitdrukken. Één van de zaken die ons onderscheidt van de overige zoogdieren is dat we een creatief, scheppend vermogen hebben, God heeft één van zijn unieke kenmerken in ons gelegd. Naar zijn beeld.”

Hij vervolgt: ,,Het event wordt laagdrempelig en is eigenlijk voor iedereen, maar in het bijzonder voor kunst- en cultuurliefhebbers die graag meer willen weten over de drijfveren achter de kunstenaar en zijn/haar werk. Het heeft niet per se een evangeliserend karakter, maar wel extra welkom voor niet- of randkerkelijken. Bij ‘Create’ krijgen (christelijke) kunstenaars van verschillende disciplines een podium om hun verhaal te vertellen en hun boodschap uit te dragen. In een informatief talkshowformat van ongeveer een uur wordt de betreffende kunstenaar geïnterviewd over verschillende thema’s, afgewisseld met werk van de betreffende kunstenaar. Daarnaast houdt de kunstenaar een lekenpreek over een thema binnen zijn of haar werk.”

Deze eerste editie is de Sliedrechtse kunstenares Linette Trapman te gast. Volgens Leendertse weet ze op sprekende wijze Bijbelteksten te verwerken in haar schilderen. ,,Ze maakt vaak gebruik van liedteksten en je ziet als het ware de liederen voor je ogen zich afspelen.” Het thema van deze editie is “Tegenslag en Overgave”. ‘Create’ vindt plaats op 9 januari om 15.30 en is te volgen en terug te kijken via www.debronhg.nl.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie