Oefenavond pappelellen, archieffoto. Het kampioenschap Pappelellen is een van de initiatieven die tot stand is gebracht in het eerste MAG-jaar.
Oefenavond pappelellen, archieffoto. Het kampioenschap Pappelellen is een van de initiatieven die tot stand is gebracht in het eerste MAG-jaar. Ewoud Klop

Eerste officiële MAG-jaar succesvol

11 juli 2020 om 07:42 Maatschappelijk

H'VELD-G'DAM De Maatschappelijke Agenda (MAG) heeft in 2019 het eerste officiële jaar gedraaid.

Wethouder Jan Nederveen: ,,2018 was meer een proefjaar om te kijken of en hoe het werkte. In 2019 hebben we goede bestaande initiatieven behouden en nieuwe initiatieven toe kunnen voegen." In De Ontmoeting van donderdag 2 juli gaf Stuwkr8 een presentatie over de resultaten van 2019 en een doorkijk naar 2020.

74 AANVRAGEN De MAG houdt vast aan twee hoofddoelen: Met en voor elkaar en Actief en gezond. Onder ieder hoofddoel hangen vier subdoelen. ,,Alle MAG-initiatieven moeten aan één of meer subdoelen bijdragen. Dat is één van de spelregels waar een aanvraag aan moet voldoen", aldus wethouder Jan Nederveen. In totaal zijn erin 2019 74 aanvragen ingediend. 53 aanvragen konden worden toegewezen, 4 werden afgewezen en er waren eind 2019 nog 11 in behandeling. ,,Dit komt doordat deze aanvragen aan het eind van het jaar werden ingediend en daardoor nog niet behandeld konden worden. Ook waren sommige aanvragen voor een activiteit in 2020. Dan werd de aanvraag ook doorgeschoven", vertelt Jan Nederveen.

NIEUWE INITIATIEVEN In 2019 werden 53 nieuwe initiatieven tot stand gebracht. Van doorlopende projecten, zoals buurtbemiddeling tot kleine evenementen als het kampioenschap Pappelellen. Jan Nederveen: ,,Het is mooi om te zien dat we met de MAG goede initiatieven kunnen ondersteunen. Naast buurtbemiddeling en kampioenschap Pappelellen zijn er nog veel meer goede initiatieven tot stand gekomen.

In 2019 werd het Automaatje geïntroduceerd. In deze samenwerking tussen ANWB en Servanda zetten vrijwilligers zich in om minder mobiele dorpsgenoten van A naar B te brengen. Ook Homestart van Humanitas werd in 2019 geïntroduceerd. ,,Gezinnen die in moeilijkheden zijn geraakt kunnen een beroep doen op Homestart. Gedurende een half jaar krijgen ze dan begeleiding van een vrijwilliger." Ook werd de Mantelzorgcursus voor het eerst gegeven, zag het Nijntje Beweegt Diploma het levenslicht en werd ook samen met StuwKr8 een sportakkoord toegevoegd aan de MAG. ,,Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit de bak vol met bijzondere, grote en kleine initiatieven. Ik ben erg blij met en trots op wat we mede mogelijk hebben mogen maken met de MAG", aldus Jan Nederveen.

ONDERZOEK NAAR SPELREGELS In 2019 is een enquête uitgezet om uit te zoeken of de spelregels van de MAG duidelijk zijn. Uit de resultaten is gebleken dat 91% van de deelnemers bekend is met de spelregels en 68% van de ondervraagden heeft al eens een MAG-aanvraag ingediend. Om een aanvraag toe te kunnen wijzen, wordt de aanvraag beoordeeld op de verantwoording. 92% van de ondervraagden vond dat duidelijk is waar de verantwoording aan moet voldoen en 85% vindt dat dit ook "goed te doen" is. 78% van de ondervraagden vond dat de communicatie rondom de spelregels en verantwoording voldoende is. Jan Nederveen: ,,Met de resultaten van dit onderzoek zien we dat we goed op weg zijn. Ik hoop dat we de komende jaren nog heel veel prachtige initiatieven toe kunnen voegen aan de MAG."

In 2020 zijn tot nu toe al 36 aanvragen ingediend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie