Afbeelding
Servanda

AutoMaatje rijdt ruim honderd ritten in een jaar

12 november 2020 om 07:42 Maatschappelijk

H’VELD- G’DAM AutoMaatje bestond in Hardinxveld-Giessendam op 1 november alweer een jaar. Het initiatief is een landelijke maatschappelijke formule van de ANWB, waarbij ANWB met behulp van gemeente en Servanda vervoer faciliteert voor ouderen of minder-mobiele personen die bij gebrek aan een voor hen redelijk vervoersalternatief anders maatschappelijk en sociaal geïsoleerd raken. Inmiddels zijn er in een jaar meer dan honderd ritjes gereden, zo weet Linda van de Wetering, coördinator ANWB AutoMaatje van Servanda.

Van de Wetering legt uit: ,,Vrijwilligers van Servanda worden ingezet om deze ouderen of minder-mobiele personen met hun eigen auto te vervoeren. ANWB AutoMaatje is aanvullend mobiliteitsaanbod naast en niet vervangend voor taxi, openbaar vervoer en/of geïndiceerd vervoer ter plekke. Inmiddels hebben we vijftien chauffeurs die ritjes voor ons maken en drie vrijwillige planners die de ritten plannen en de contacten hebben met de deelnemers en chauffeurs. We hebben vijfentwintig mensen die gebruik maken van AutoMaatje.” Ook voor AutoMaatje was het een lastig jaar. ,,Door Covid-19 hebben we tot en met 30 juni helemaal stilgelegen. Nu doen we alleen de noodzakelijke ritten. Maar hieronder verstaan we ook ‘eenzaamheidsritten’. Juist in deze tijd is het belangrijk dat mensen niet vereenzamen en indien mogelijk toch sociaal contact kunnen onderhouden. Met AutoMaatje komen ze dan toch de deur uit. Natuurlijk nemen wij de RIVM-maatregelen in acht. Alle chauffeurs gebruiken ontsmettingsmiddelen en mondkapjes, ventileren de auto goed en houden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand. Voorafgaand aan de rit belt de vrijwilliger de deelnemer op om een gezondheidscheck te doen. Dit gebeurt aan de hand van een checklist van de ANWB.”

Ik vind het fijn om wat voor een ander te doen

Cora Versteeg is een van de vrijwilligers van AutoMaatje. ,,Ik rijd nu al een jaar voor AutoMaatje. Sinds ik met pensioen ben, mis ik het contact met de mensen en hierdoor kom ik toch nog meer met mensen in contact en help ik hen. Thuis met mijn man heb ik het heel goed, maar ik vind het fijn om wat voor een ander te doen. Ik heb recent drie leuke ritjes gehad naar Sliedrecht met hetzelfde meisje. Zij krijgt therapie en ik wacht daar op haar. Ik lees dan een boek of loop een rondje. Je bouwt echt een band met iemand op. Ik vind het heerlijk om te praten en te luisteren tijdens zo’n ritje. Een tijdje geleden ben ik met een mevrouw naar Leerdam gereden. Heel de Lingedijk af en langs haar geboortehuis daar. Daar deed ik haar een groot plezier mee en het was supergezellig.” 

Ook Wim Jochems is vrijwilliger voor AutoMaatje. ,,Ik had er eerst iets over op televisie gezien en zag daarna een advertentie in Het Kompas. Ik heb meteen gebeld en kon meteen aan de slag. Ik vind het fijn om mensen op deze manier uit de eenzaamheid te halen en te praten over wat er in hen leeft. Ondanks het coronavirus heb ik toch nog vijfentwintig ritten gedaan dit jaar. Een speciale band heb ik met een mevrouw die ik een aantal keer naar haar zuster in een hospice in Schiedam heb gereden en uiteindelijk ook heb begeleid naar de uitvaart. Je bouwt echt een band met elkaar op en ik spreek haar nog regelmatig telefonisch.”

Meer informatie over vervoer via of vrijwilliger worden bij AutoMaatje is te verkrijgen via Servanda Sociaal Werk, 0184-612 771 ma t/m vrij van 9 - 12 uur. Of via website of automaatje@servanda.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie